pepparkaksbollar.jpg

Proteinrikt adventsfika som smakar pepparkaksdeg

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

 Ännu ett enkelt julrecept på ett gott, nyttigt och proteinrikt fika. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

 

första advent

Det har blivit dags att börja med julförberedelser och på söndag firas första advent. Om du, precis som jag, har en dragning till lussekatter, pepparkakor, glögg och annat gott så kan det ibland vara skönt att byta ut innehållet i sötsakerna mot mer näringsrika alternativ. Jag mår inte lika illa och känner en mer behaglig mättnad när jag äter mer "matiga" gosaker som exempelvis saffransscones eller kvarg-cheesecake med lingon. 

Jag har börjat få ett sug efter det kryddiga, så letade fram ett gammalt favoritrecept på pepparkaksbollar med en rejäl dos protein. De är himmelskt goda och superenkla att slänga ihop! Jag hoppas du gillar dem lika mycket som jag. 

 

Proteinrika pEPPARKAKSBOLLAR 

Ingredienser

  • 0,5 dl naturell keso
  • 1,5 dl proteinpudding (chokladsmak)
  • 3 dl havregryn
  • 4 msk proteinpulver med chokladsmak (alternativt 3 msk kakao)
  • 1 msk sötströ (eller honung)
  • 1 tsk pepparkakskrydda (ev. mer)
  • 1 tsk snabbkaffe upplöst i 1 msk hett vatten
  • Kanel att rulla bollarna i (alternativt: använd kokosflingor, kakao, kakaonibs eller nötter)

 

Gör så här:

1) Mixa samtliga ingredienser (spara 1 dl havregryn samt det du ska rulla bollarna i) till bollarna i en matberedare eller med en stavmixer. Det går också att knåda samman allt med händerna! Efter du fått en slät smet, tillsätt resten av grynen och rör om. Om smeten är för lös, tillsätt extra gryn. Är den för torr, tillsätt lite mer proteinpudding eller vatten. 

2) Rulla till små bollar och ställ på en bakpappersklädd tallrik i kyl eller frys. Tips: ha en skål med kallt vatten tillhands som du doppar händerna i emellanåt för att underlätta rullandet. 

3) När bollarna stelnat till något, rulla i valfri topping som pepparkakskrydda, kakaonibs, flagad mandel, hackade nötter eller kokosflingor. 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna