äternjuter.jpg

3 tips för "mindful eating"

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Ät mer medvetet och hitta vad som är "lagom" mängd mat för just dig. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Vad innebär det att äta medvetet?

Vi äter för fler anledningar än att stilla ett fysiologiskt hunger. Att äta ger oss tillfredsställelse på många andra plan och det är ett mycket komplext beteende. Vi äter när vi är uttråkade, ledsna, sugna eller för att visa hövlighet i sociala situationer. För många är mat och måltider något som är förknippat med stress, skam och oro. Många har även svårt att känna vad som är en "lagom" portion mat. Men det går att öva upp ett positivt förhållningssätt till mat, och på köpet hitta ett sätt att äta som är balanserat och ger lagom med näring och energi för just dig. 

Det handlar om att ta dig tid för måltiden och att inte tänka på så mycket annat än själva maten då du äter. Genom att vara närvarande kommer du lättare att känna efter när du är nöjd och slipper överäta tills du känner dig proppmätt. Testa redan idag med dessa tre tips som kommer från en tidigare bloggpost jag skrivit här på Hälsobloggen. 

 

 

Tips för ett mer medvetet och närvarade ätande

 

1)  Undanröj alla distraktioner vid måltiden. Ät alltid vid matbordet och skala bort ovidkommande stimuli. Undvik att läsa, kolla telefonen eller att se på TV samtidigt som  du äter. Låt maten tala för sig själv och distrahera dig inte med annat, helt enkelt. Att samtala med andra vid bordet och kommentera hur maten smakar kan fungera bra, men låt maten stå i centrum. Studier visar att vi äter betydligt mer om vi äter framför Tv:n exempelvis.

 

2) Lägg märke till matens egenskaper.  Ofta är vi medvetna om första tuggan, sedan sätter vi på autopilot tills maten är slut. Ansträng dig för att förhålla dig nyfiket till hela måltiden, från början till slut. Hur smakar maten? Hur doftar den? Vilken konsistens har den? Hur känns det i din mage när du ätit första tuggan, när du är halvvägs genom tallriken och när maten börjar ta slut? Bli medveten om upplevelsen av att äta det som du äter just nu.

 

3) Pausa. Lägg ner dina bestick emellanåt och bara känn efter. Vilka signaler får du från mag- tarmkanalen? Leta efter en känsla av att vara nöjd (inte proppmätt). Okinawa-folket har ett ordspråk: hara hachi bu (äta tills man är 80 % mätt). Sakta men säkert kan även du öva upp din förmåga att sluta äta i lagom tid för dig och samtidigt känna dig fullkomligt nöjd. 

 

Läs mer: 

Mindfull eating bloggpost

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna