Glass-som-glass-kalorier

Glass som glass?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Hur många kalorier finns det i Sveriges vanligaste glassar? Och spelar det någon roll? Det är ju sommar och alla måste väl kunna unna sig en glass eller två? Vi får väl se! Här jämför vi kalorimängden i våra svenska glasspinnar och strutar och ser om kostrekommendationerna kan hjälpa oss i våra söta beslut.

Behöver du bry dig om energiinnehållet i glass?

Våra kostrekommendationer säger att högst 10 procent av kalorierna bör komma från näringsfattiga men energirika livsmedel med tillsatt socker (som glass till exempel). Det beror på att om du äter mer än 10 % av dina kalorier från sockerbomber, sötsaker, skitmat eller vad man nu vill kalla det så riskerar du att få i dig för lite av den näringsrika maten.

Sen har vi den där lilla detaljen, att det är lätt att äta för mycket av den typen av livsmedel. Så det kan vara bra att vara på sin vakt.  

Hur mycket är 10 % av ditt kaloribehov?

För en normalviktig medelålders kvinna som tränar 3–4 gånger i veckan och rör sig regelbundet i vardagen finns utrymme för cirka 210 kcal från glass eller andra sötsaker per dag. Baserat på att det totala energibehovet ligger kring 2100 kcal/dag.

För en man i samma ålder som tränar och rör på sig lika mycket, finns det rum för några tuggor till. 260 kcal baserat på att det totala energibehovet är 2600 kcal/dag.

Måste jag räkna kalorier?

Nej! Att ibland bryta denna ”regel” betyder inte så mycket för sig själv. Ofta självreglerar vi våra intag och äter kanske mindre godis, snacks eller läsk efter semestern, eller när vi känner att det har blivit för mycket av det goda.

Så länge du har koll på rekommendationerna, tänker på dina vanor, och som nu (om du läser klart) – vet hur många kalorier det är i glasspinnen – kan du göra fler bra val i vardagen.

Speciellt om du älskar glass och äter det ofta.

Kalorier i svenska glassar

Nu när vi har rett ut vad som är bra att tänka på, är det dags att kika på glassarna. Detta är ett axplock bland Sveriges vanligaste glassar, uppdelad i glassmärken och trappar upp med deras kaloristorlek/styck.

 

 

 

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna