huvudbildbananklubba.png

Bananer på 7 sätt

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Banan är visserligen gott i sig självt, men visste du att banan kan användas för att laga & baka en mängd andra nyttiga godsaker?

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Näringsvärde

En banan innehåller ca 100 kcal och en hög andel vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer. Studier har visat att personer som äter 500 g frukt och grönt över längre med färre livsstilsrelaterade sjukdomar. Varför inte låta en banan ingå som en av dina "5 om dagen"? 

 

7 sätt att använda banan

 

1. I scones. 

Ett av de mest populära recepten här på Nordic Wellness Hälsoblogg är mina glutenfria bananscones med bland annat mandelmjöl. Passar lika bra som nödmiddag med ett par stekta ägg, som frukost eller lyxfika. Receptet finner du HÄR

 

2. I en pannkaka. 

Enklare än så här blir det inte. Blanda 2 hela ägg och 1 banan, gärna övermogen. Stek små plättar på medelhög värme och servera med bär och en klick  kvarg. Ett annat favoritrecept är dessa tunna proteinpannkakor gjorda på bland annat banan, proteinpulver och äggvita. 

 

3. För att göra vegansk glass. 

Perfekt när du har övermogna bananer hemma men inte hinner laga något just nu. Skivar bananerna, lägg dem i en plastpåse och frys in. När glassuget slår till, ta fram de frusna bananskivorna, låt tina ett par minuter och mixa sedan i en matberedare eller med en stavmixer. Klart att äta! För tips på smaksättning se inlägget HÄR.

 

4. Som en "klassklubba". 

Frysta bananer doppade i mörk choklad och kokos - en hit för både stora och små!

 

5. I en smoothie. 

Ytterligare ett användningsområde för de frusna bananslattarna i frysen är att använda dem i en smoothie. De passar väldigt bra när övriga ingredienser inte är så söta och för att balansera upp smakerna när mycket beska ingår. Ett exempel på en riktigt bra blandning är spenat eller grönkål, citron och frusen banan. Genom att tillföra mer matiga ingredienser och mindre vätska får du en "smoothiebowl" som kan ätas med sked. Toppa exempelvis med jordgubbar, granola eller kokoschips. 

 

6. Den klassiska banankakan!

Min absoluta favorit är denna banankaka med valnötter och kanel. Den är proteinrik och passar bra som frukostmacka, som tilltugg till kaffet eller varför inte som återhämtningsmål efter morgonpasset? Jag äter den naturell, eller med en vällagrad hårdost eller färskost. Receptet hittar du på Styrkelabbets hemsida i ett inlägg jag skrev där ett par år sedan. Du hittar inlägget HÄR 

 

7. I en våffla. 

Precis som det går att göra bananpannkakor, kan du ersätta vetemjöl mot banan i en våffelsmet. Här är ett av mina favoritrecept: bananvåffla. 

 

 

/Sierra de Goldsmith, psykolog, leg. dietist och personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna