Bild (5) (1)

Kan träning skapa stress?

Publicerat: av Frida A Werander

Det är viktigt att vara hälsosam. Äta nyttigt och träna regelbundet. Och varför inte? Träning gör ju oss friskare, starkare, snyggare och vem vill inte det? Vem vill inte ha en snygg kropp?  Vem vill inte vara en hälsosam person som börjar varje morgon med en löprunda oavsett väder? Vem vill inte kunna slänga ihop en nyttig, hälsosam, rawfoodkaka gjord på handplockade, ekologiska, dadlar utan en endaste tillsats samtidigt som vi gör en solhälsning? Eller vem vill inte dricka alldeles nypressad hälsosmoothie till mellanmål som är gjord på bara de bästa råvarorna kiwi, avokado, ingefära och alger? Som sagt vem vill inte vara hälsosam? Men frågan är ju hur och vad som är bäst? För vi blir ju fullkomligt överrösta med råd och tips från olika experter på vilket sätt som är allra bäst att äta eller träna på. För den som inte har koll är det inte alltid så enkelt att sicksacka sig igenom alla råd och finna sin egna väg till välmående och balans. Hur bra det än är att leva hälsosamt och hur glad jag än är över att vi blivit mer hälsomedvetna kan jag inte blunda för baksidan av hälsotrenden.

 

För vad händer när träningen och all nyttig mat ger motsatt effekt och istället för att få oss att må bra, skapar stress och ångest?

Består inte middagen av bönor, spenat, torsk och trettio gram ris varje dag känner du dig tjock, trots att du inte är det! Tränar du inte dina två timmar om dagen känner du dig kass Du har skaffat dig en PT, har ett tydligt mål och du älskar hur din kropp anpassar sig till mängden träning. Du tappar i fett, musklerna blir synligare. Du får komplimanger för din kropp både på gymmet och på ditt Instagramkonto där du lägger ut bilder varje dag men ändå känner du dig inte nöjd. Ändå duger inte din kropp. Du måste träna mer, hårdare, längre men vet du. Mer är inte alltid lösningen. Hårdare är inte alltid bättre. För att inte drabbas av den negativa hälsostressen försök istället att hitta balans. Våga ha lite lugnare perioder där du kan återhämta dig och låter ditt liv handla om annat än bara träning.

6 snabba, på hur du undviker hälsostress:

 

  1. 1) Träning skall aldrig vara någon börda. Bara något som får dig att må bra.
  2. 2) Det är ok att vila, läsa en bok och bara ta det lugnt
  3. 3) Gör sådant som är roligt, släpp dina prestationer helt och hållet ibland!
  4. 4) Strunta i spegeln och vågen. Se andra förbättringar, att du blivit rörligare, fått bättre koordination, blir starkare osv.
  5. 5) Ha en förståelse och vänlig inställning till dig själv. Du är bra som du är.
  6. 6) Jämför dig inte med andra. Den enda du kan tävla mot är dig själv!

 

Förresten finns det bara en du och denne skall du vara rädd om!

/ Frida A Werander

Personlig Tränare, Kostrådgivare& Mental Coach. 

Kolla in Fridas hemsida för mer tips!

 

                                                                       


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna