Jessica

En kullerbytta över tröskeln

Publicerat: av Jessica Jensander

För att inte bara jobba mot en förändring utan faktiskt också helt och fullt kunna träda in i den, behöver vi släppa föreställningen av vårt gamla jag. 

Det kan handla om en långvarig skada som tillslut inte bara blir en tillfällig motgång, utan något vi upplever som en bestående verklighet. Eller en oönskad vikt som blir en falsk sanning. Vare sig det handlar om vikt, styrka, en hälsosammare livsstil eller att rehabilitera sig efter en skada, så kan det innebära en skrämmande förändring. Jag som livscoach ser människor utmana sig själva genom att öppna stängda dörrar och klättra över många trösklar, men jag har också gjort det själv och en av dem var med hjälp av min kollega och personliga tränare.

Jag hade inte gjort en kullerbytta på nästan 15 år, två olyckor och mycket rädsla har hämmat mig. Att inte kunna göra en sådan till synes simpel sak, blev en falsk sanning för mig. Det krävdes mycket mod för att riva den illusionen, men också en kunnig och lugnande coach vid min sida.

Efter att jag har börjat med styrketräning så mår min kropp mycket bättre och jag känner vikten och värdet i att lära mig mer.

När jag var ganska liten, kanske åtta eller nio år, så landade jag fel när jag skulle göra en volt från en plint. Jag landade på huvudet och gjorde illa nacken. Några år senare under en gymnastiklektion i högstadiet så skulle jag göra en helt vanlig kullerbytta, men något gick väldigt fel. När jag rullade runt kände jag att något hände i ryggen och när jag skulle resa mig upp så vek sig benen - jag hade förskjutit några kotor på ett par ställen. Sedan var resan igång med otaliga besök till kiropraktor, sjukgymnastik, naprapat och osteopat i många år efter det... Efter att jag börjat med styrketräning så mår min kropp mycket bättre och jag känner vikten och värdet i att lära mig mer.

En dag berättade jag för min PT att jag någon gång skulle vilja göra en kullerbytta igen och att han gärna fick hjälpa mig. Jag förklarade hur rädd jag var, men hur mycket jag ville kliva över den tröskeln. Jag är starkare nu än när jag gjorde mig illa och vill inte vara rädd mer. Han öppnade upp för möjligheten vid ett par träningstillfällen, men jag behövde liksom bli mer redo. Så en dag infann sig modet.

Han visade mig precis hur jag skulle göra och fanns bredvid mig hela tiden för att kunna hjälpa mig runt de första gångerna. Det kanske låter som en enkel sak att göra en kullerbytta, men hjärtat slog så hårt och jag hade tårar i ögonen. Benen började skaka, men jag hade verkligen bestämt mig att göra det. Och jag gjorde det! Efter den första sa han till mig att göra en till direkt. Så det blev en till, och en till efter det. Och innan vi var klara med träningen så gjorde jag en helt själv. Det var en grymt skön känsla. Jag måste såklart vara väldigt noga med tekniken, vara ordentligt uppvärmd och hålla mig till mjuka underlag. Men jag klarade det, den falska sanningen är avslöjad och för det är jag både stolt och tacksam.

Det finns många duktiga personliga tränare som är beredda att hjälpa just dig att komma förbi hinder och nå dina mål. Under tiden hoppas jag även att du finner glädje och inspiration i att fortsätta följa bloggen.

Med kärlek, på mitt sätt. /Jessica Jensander


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna