575579_10151663813920832_1488493437_n

Lär dig lyfta rätt

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Träning handlar ofta om att bli starkare. För att ta dig dit behöver du applicera ett motstånd, du behöver lyfta tungt och du behöver göra det med korrekt teknik.

Marklyft är utan tvekan min favoritövning med anledning att den ger dig de bitar som krävs för att bli riktigt stark samtidigt som det lär dig att lyfta rätt, även i andra situationer.

Under ett korrekt marklyft använder man höften för att skapa rörelsen, inte ryggen. Hela kroppen kommer må bra av att du använder den här typen av rörelsemönster, även i dagliga lyft som när du lyfter upp en penna från golvet.

Testa det här, för att se till att du använder höften och inte ryggen när du utför ett marklyft:

Stå barfota, med ryggen ca en decimeter ifrån en vägg. Sträck på dig och stå med en stolt, atletisk hållning, blicken längs med horisonten. Låt höften/sätet dras bak mot väggen, när den nuddar väggen rakt bakom dig så reser du dig upp igen. Du vill bara nudda väggen, inte luta dig emot den och ryggen ska hela tiden vara i ett neutralt läge, samma kurvatur som när du står upp. Lägg märke till känslan av att det är höften som initierar rörelsen. För att utmana dig, ställ dig successivt längre och längre bort ifrån väggen. Du kommer märka att desto längre ifrån väggen du står, desto mer kommer du behöva böja knäna och fälla från överkroppen, men se till att dina knän inte åker framåt och att ryggen inte böjs. Rörelsen sker i höften.
Testa sedan att börja använda den här ”lyfttekniken” även i din vardag. Jag vågar lova att din rygg kommer tacka dig och hålla sig frisk längre!


Är du intresserad av att börja lyfta lite tyngre saker som en skivstång eller en kettlebell rekommenderar jag att du bokar en tid hos en PT för att få mer hjälp med en säker teknik. Jag vill även tips om Styrkelabbets ”Den stora guiden till Marklyft”, den hittar du här:

www.styrkelabbet.se/marklyft

/Sierra


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna