Löpning

Minska den inaktiva tiden!

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

En av våra största hälsofaror idag är inaktivitet, det är det få som missat. Det finns mängder av forskning som visat att vi har mycket att vinna på att minska den inaktiva tiden. I min uppfattning lägger dock många ett allt för stort fokus på antal träningspass de utför per vecka och mindre hänsyn till den totala tiden de är aktiva.

Skulle yttre omständigheter som att glömma träningskläder eller ett inställt pass förhindra personen från att träna på det viset hen bestämt sig för, så hoppar man kanske träningen helt. På samma sätt blir personen besviken om passet inte var lika jobbigt som det brukade vara och kan känna att det då var bortkastad tid och inte träning ”på riktigt”. När det kommer till fysik aktivitet är det helt enkelt vanligt med en allt eller inget mentalitet och vi har en tendens att överskatta hur fysiskt aktiva vi faktiskt är, totalt sett. För hur mycket är egentligen 3-5 timmars hård träning om du under veckans övriga timmar är stillasittande? Inte så mycket.

Jag tror därför att det är viktigt att ha bredare perspektiv på begreppet aktivitet och se till att man inte glömmer vikten av att skapa rörelse i vardagen. Träning är något man bedriver för att utmana sin kropp och förbättras inom vissa parametrar. Att vara aktiv för att minska riskerna associerade med inaktivitet och stillasittande är något annat. Båda har sin funktion och det är viktigt att inte stirra sig blind på den ena. Här kommer några tips för dig som har svårt att hitta metoder för att bryta din stillasittande vardag.  

  • Ta spontana korta promenader ofta, någon minut räcker, bara det blir av!
  • Gå och fyll på ditt vattenglas ofta istället för att ha en kanna/vattenflaska på skrivbordet
  • Ställ en timer på att pipa var 45:e minut för att påminna dig att resa dig upp på jobbet
  • Ta trappor istället för hissen oftare
  • Skaffa höj- och sänkbart skrivbord på din arbetspolats och variera ställning under dagen
  • Gå av en hållplats tidigare eller parkera bilen medvetet lite längre ifrån hemmet/affären/jobbet
  • Ta en matkorg (utan hjul) när du småhandlar
  • Res dig ur soffan i reklampausen
  • Föreslå promenadmöten
  • Hitta utomhusaktiviteter som du tycker är givande

 

Kom ihåg att även om träningen inte blir som du tänkt dig så har det en effekt, det får dig att vara i rörelse och det är därför av värde! 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna