Annarosén

Seniorträning på Nordic Welness

Publicerat: av Hälsocoachen

Hej Anna Rosén, instruktör på Nordic Wellness Majorna! Berätta kort om dig själv och hur det kommer sig att du blev instruktör i just den här träningsformen.

Jag är egentligen lärare men jobbar just nu enbart med träning vilket är underbart! För 10 år sedan gick jag grundutbildning i bodypump och instuerar idag flera olika concept på Nordic Wellness. Jag valde att bli instruktör i cirkelträning för seniorer för att det är ett gruppträningspass som är lite annorlunda upplagt jämfört med flera av våra andra pass. I många av våra gruppträningsformer leder instruktören passet från en scen. Här är vi ute mer bland deltagarna och korrigerar teknik och pratar med deltagarna, man kommer helt enkelt närmare varandra vilket är trevligt. Det är en dialog och ett samspel på ett annat sätt, mer som personlig träning i grupp. Våra deltagare har väldigt olika bakgrund och förutsättningar, och därför måste vi som instruktörer kunna variera övningarna och ibland även hitta alternativa övningar. Det gäller att vara lyhörd men också att kunna förklara varför vi gör på ett visst sätt. Man måste ofta tänka till lite extra, och det gör att man utvecklas mycket om instruktör.

Hur är ett vanligt seniorpass upplagt?

Passet börjar alltid med uppvärmning, ca 10 min. Vi värmer upp kroppen och mjukar upp lederna utan för mycket hopp och studs. Därefter har vi olika stationer (det vi även kallar cirkelträning), där man jobbar 2-4 personer i varje grupp. Övningarna består av en variation av styrketräning för hela kroppen, balansövningar och kondition, för att få en så allsidig träning som möjligt. Övningarna genomför man i sitt eget tempo, och man väljer själv vikter utifrån sin egen förmåga. I slutet av passet stretchar vi igenom hela kroppen ca 10 min och allra sist har vi några minuters avslappning till lugn musik. Jag brukar fråga deltagarna vilken musik de gillar och det brukar bli en skön mix, allt ifrån Paul Anka till The Sounds. Efter passet brukar deltagarna träffas i receptionen för att ta en kopp kaffe och en macka och umgås en stund.

Varför ska fler våga testa på den här träningsformen tycker du?

 

De positiva effekterna av att styrketräna när man kommer upp i åren är otaliga.

 

Det här är verkligen ett pass för alla! En del som kommer in i salen har kanske aldrig hållit i en hantel, medan andra har tränat hela livet och tränar flera gånger i veckan. Oavsett erfarenhet är alla lika härligt trötta i slutet av passet. I och med att man tränar i sitt eget tempo och väljer vikter själv kan alla hänga med. Jag önskar att fler seniorer vågade sig in på gymet! Idag vet vi att det går alldeles utmärkt att bygga upp styrka oavsett var i livet man befinner sig. De positiva effekterna av att styrketräna när man kommer upp i åren är otaliga.

Hur ofta tycker du att man bör träna det här passet?

Det är bra om man sprider ut sina pass under veckan och låter musklarna återhämta sig en eller ett par dagar. Det är svårt att ge några absoluta riktlinjer eftersom alla har olika förutsättningar men 2 ggr i veckan är bra om man kan få till i alla fall. Om man hinner. Det finns inga som har så mycket att göra som pensionärer ;-).

Ska man tänka på något speciellt första gången man testar?

Sköna kläder, gymnastikskor och en vattenflaska, sedan är du igång! Ha tålamod. Tänk på att det tar tid att bygga upp styrka. Ta det lite lugnt i början och jämför dig inte med andra som kanske har tränat i flera år. Berätta gärna för instruktören om eventuella skador så vi hjälpa dig att hitta alternativa övningar om det behövs.

Om man vill träna för dig, när och var har du dina gruppträningspass?

Tisdagar: RPM, Fredagar: senior+bodypump, Söndagar: bodypump+bodybalance. Samt inhopp ibland. Alla mina fasta pass kör jag på Nordic Wellness Majorna.

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna