Apelsiner I Rad (1)

Träna? Men jag som redan stressar så mycket...

Publicerat: av Hälsocoachen
Veckans inlägg är skrivet av Nordic Wellness egna PT Isabella Heller och lyfter träning som stresshantering
Skribent: Isabella Heller
Många undrar om träning är bra för den som har en stressig vardag? Och svaret från mig är: JA.
 

varför?

Jo, först och främst måste vi skilja på akut och långvarig stress. Akut stress uppstår plötsligt och engagerar stora delar av kroppen för att jobba högintensivt under en kort period, för att sedan vila. Tänk på stenåldersmänniskan som blir jagad av en björn. Den här typen av stress är intensiv, men kortvarig. Den här typen av stress är människan gjord för att klara av och hantera.
 
Men idag är det snarare långvarig stress som vi syftar på när vi talar om stress i vardagen. Långvarig stress har inte lika hög intensitet, men den varar mycket längre och ger inte mycket rum för återhämtning. Långvarig stress som varar i dagar, veckor och månader utan återhämtning är våra kroppar inte gjorda för att hantera.
 
 
En kreativ - men inte särskilt långvarig lösning...
 

hur fungerar detta med vila och återhämtning? 

Jo, om du är utsatt för långvarig stress markerar inte kroppen detta som ett akut stresspåslag och därför uteblir vilan. Om du däremot, ovanpå din långvariga stress, lägger på ett akut stresspåslag så kommer detta att hanteras av kroppen och du kommer att få vila från båda typerna av stress under några timmar efteråt.

 

Hur lägger jag på ett akut stresspåslag? 

Träning. Anledningen till varför man får mer energi av träning är för att kroppen automatiskt ser till att den får vila efteråt och därmed samlar på sig ny energi. Smart va? 
 
Men alla vet vi att när det blir mer stressigt i arbetslivet så tenderar vi att dra ner på träning och allt annat som är roligt och ger oss energi, vilket i sin tur gör att vi mår sämre och känner oss ännu mer stressade, vilket i sin tur...
 

Så bryt mönstret idag!

All träning är bättre än ingen träning. Bara du kommer iväg och svettas lite så kommer kroppen att sköta resten åt dig.
 
/Isabella Heller
Fysioterapeut och Personlig Tränare på Nordic Wellness Frölunda

Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna