Profil

Ett otippat nyårslöfte

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

I mitt arbete som dietist stöter jag ofta på ambitiösa människor.Har man väl bestämt sig för att skapa en förändring är man oftast väldigt motiverad, driven och inställd på att göra stora uppoffringar för att nå sina mål. Många som eftersöker mina kosttjänster är dessutom pålästa inom nutrition och har testat många olika träningsuplägg och dieter innan, ändå har de inte uppnått sina mål. Kanske känner du igen dig?

Hur kommer det sig då att de söker min hjälp?

Jag tror att det förhåller sig så här. Många av mina klienter är oerhört restrektiva med kosten och aktiva fysiskt i perioder. I många fall är den rapporterade mängd mat de stoppat i sig alldeles för liten i relation till deras basala förbrukning och mängden träning är orimligt hög. Det som allt för ofta sker är då en (över) kompensation. Personen blir sjuk/skadad/omotiverad/övertränad och får vila helt i en lång period. Eller så kan hen inte hejda sig på helgerna och frossar utan dess like så fort man ger efter till sötsuget, åter igen följt av en period med väldigt lite mat och väldigt mycket träning. 

 

Det är ditt beteende, hur du reagerar och väljer att agera i dessa situationer som avgör resultatet, individanpassning helt enkelt. 

 

Lösningen ligger i att hitta balas. Att inte vara så restrektiv i ditt ätande och överdriven i din träningsmängd att det skapar problem och för dig längre bort från ditt mål. Vill passa på att lyfta att det för många individer funkar bara att äta lite/träna mycket i perioder för att sedan äta och röra på sig som man vill. Det är ditt beteende, hur du reagerar och väljer att agera i dessa situationer som avgör resultatet, individanpassning helt enkelt. 

Så istället för att avlägga ett "extremt" nyårslöfte som du vet kommer vara svår att hålla i längden, varför inte satsa på att med en nyfikenhet testa vad som fungerar för dig? Om du lägger in 2-3 vilodagar veckan istället för 1 exempelvis kanske du ändå får in mer träningsdagar totalt efter årets slut? Om du äter godis 1-2 gånger varje vecka kanske du lättare når ditt viktmål än om du bestämde dig för att sluta helt? Med en avslappnad och nyfiken attityd till dig själv och hur du reagerar i olika sammanhang kommer du komma långt. 

Jag erbjuder kostrådgivning via nätet om du känner att du vill ha lite hjälp på traven, men helt ärligt tror jag att du med hjälp av lite insikt om hur just du fungerar omkring mat och träning kommer komma långt. Önskar dig ett gott nytt år, må 2014 vara året som för dig närmare dig själv och på det viset även närmare dina mål!

 /Sierra


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna