Why

Vad motiverar dig?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Olika nivåer av motivering

Vi är många som trängs på gymmet denna del av året. Vi har höga förhoppningar och en påtaglig motivation. De yttre målsättningarna varierar, kanske vill vi bli starkare, snabbare, rörligare, ändra vår vikt, kroppssammansättning eller se ut på ett visst sätt. Den inre motiveringen, varför vi vill springa snabbare, gå ner i vikt eller klara att lyfta vår kroppsvikt i marklyft glöms ofta bort, vilket kan vara en av anledningarna till ett avtaget intresse och att man slutar att träna regelbundet.

Jag tror att det är just denna inre motvation som som driver många av oss framåt i det långa loppet. Det kan vara en önskan om att utveckla sin fulla potential, känna sig kompetent, att känna sig hemma i sin kropp och uppleva att ens förmågor utvecklas progressivt. Att ha ett ytligt mål med träningen är därför inte nödvändigtvis fel, men i min mening är det viktigt att denna önskan grundar sig i en motivering som är mer meningsfull än så, och att man som individ är medveten om det. 

Att aldrig känna sig nöjd

Genom att fästa för mycket vikt vid det yttre målet, finns alltså en risk att motivationen inte blir hållbar. Det var liksom inte det som det egentligen handlade om och det är lätt att känna att man aldrig blir riktigt nöjd. För att bibehålla glöden och motivationen, fundera över den egentliga anledningen till varför du tränar. Vad ger det dig på ett djupare plan, vad hoppas du uppnå? Hur känns det att vara i din egen kropp när du tränar?

 

Varför tränar du?

 

The five whys

When in doubt finns det en fråga som alltid kan hjälpa dig närma dig kärnan. Ställ dig frågan "why?" fem gånger för att närma dig svaret. Det låter lite märkligt vid första anblick, men det fungerar förvånansvärt väl. Det hjälper oss att reflektera, tänka till och inte bara agera i blindo. Här är ett exempel på hur man kan börja gräva inom sig själv och fundera över vad som är viktigt och därmed motiverar. 

Varför tränar jag? 

För att jag vill blir stark.

Varför då? 

Styrka är viktigt för mig.

Varför då ? 

När jag känner mig stark fysiskt känner jag mig stark mentalt.

Varfär då? 

Desto mer jag kämpar med träningen, desto starkare blir jag, en mental kraftansträngning ger mig konkreta resultat helt enkelt och jag känner att jag hela tiden utvecklas. 

Varför då? 

Jag känner motstånd i träningen, men tar mig igenom det och det ger positiva resultat. Då får jag tillit till att jag i andra områden i livet också kommer att utvceklas och ta mig igenom svåra tider bara jag förlitar mig på min egen förmåga, fokuserar på uppgiften och gör jobbet även om det ibland känns tungt.

 

/Sierra de Goldsmith

Leg. dietist, kettlebellstränare och yogainstruktör

Följ min personliga blogg

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna