Idany (1)

GRIT

Publicerat: av Ida Sarström

 

En av Nordic Wellness starkaste instruktörer, Ida Sarström, berättar om träningsformen GRIT, högintensiv intervallträning med teamkänsla. 

Ida Sarström heter jag men blir kallad allt ifrån Ida till Scandi, Saris eller Abba. Tjugofem år har jag hunnit fylla, 21 av dem har spenderats i Sverige, fyra av dem i Nya Zeeland. Pluggar för närvarande till fysioterapeut vid Sahlgrenska och har två år kvar begravd i böcker om anatomi, fysiologi, biomekanik och träningslära innan jag är legitimerad fysioterapeut.

Är född och uppvuxen i Stockholm och har en bakgrund som handbollsspelare i division 1 innan jag la skorna på hyllan och flyttade utomlands. Träning och lagsport är utan tvekan mina största passioner i livet (förutom att resa), och min största drivkraft är att se andra människor nå sina mål. Min lycka har alltid legat i att få ta del av det lyckorus och glädje som skapas när människor klarar av det som de själva inte trodde var möjligt. Det är därför min kärlek till GRIT är så stor som den är.

 

Snabbt, rappt, intensivt och tidseffektivt; fyra ord som förenklat beskriver GRIT.

 

Mitt första Les Mills program jag utbildade mig inom var BODYPUMP i november 2011, sedan byggde jag på med RPM, CXWORX och slutligen GRIT. I BODYPUMP och RPM är jag även internationellt klassad som avancerad instruktör (Advanced Instuctor level 1 + 2).

Förutom att instruera själv jobbar jag för Nordic Wellness utvecklingsteam där jag jobbar med att utveckla andra instruktörers instruerande.

 

HUR ÄR ETT VANLIGT GRIT™ PASS UPPLAGT?

 

Varje GRIT klass är 30 minuter lång och fokuserar på hög intensiv intervall träning där ens eget tempo får bestämma intensiteten av träningen

 

Snabbt, rappt, intensivt och tidseffektivt; fyra ord som förenklat beskriver GRIT. GRIT kommer i tre olika typer av träningsformer: GRIT Cardio, GRIT Plyo och GRIT Strength.  I Cardio används enbart kroppsvikt och fokuserar på kondition och uthållighet. Plyo använder sig oftast av en bräda (bänk) samt en viktplatta och fokuserar på spänst, explosivitet, balans och stabilitet. I Strength används skivstång och en eller två viktplattor där styrka och explosiv styrka är fokusen.

Varje GRIT klass är 30 minuter lång och fokuserar på hög intensiv intervall träning där ens eget tempo får bestämma intensiteten av träningen. Med säkerhet har varje GRIT klass en accelererande uppvärmning i början och en core låt på slutet. Upplägget av träningen där emellan har däremot varierat sedan två år tillbaka där allt ifrån cirkelträning till tabataintervaller har förekommit. Målet är att jobba anaerobt (utan syre) så intensivt man kan och så länge man kan för att sedan ha efterföljande perioder av vila. Grunden med GRIT är dock att man alltid jobbar i eget tempo vilket gör att träningen kan läggas på olika nivåer beroende på varje deltagares förutsättningar. Det är därför jag som GRIT coach vet att det här är ett av få pass alla deltagare kan känna sig framgångsrika i beroende på vad ens egna, individuella förutsättningar och mål med passet är.

 

VARFÖR SKA FLER VÅGA TESTA PÅ DEN HÄR TRÄNINGSFORMEN?

Man kommer aldrig att veta hur stark, uthållig, explosiv eller hur snabb man är om man inte testar det först. Man kommer aldrig att veta vart sin fysiska och mentala gräns går om man inte hittar dem. När du som deltagare väl har hittat DIN gräns hjälper jag dig som GRIT coach att flytta på den. Och det här gör vi ständigt i GRIT – flera gånger om, klass efter klass.

 

I och med att man kör på eget tempo hela tiden bestämmer man själv som deltagare hur intensivt man tränar.

 

De som tränar GRIT, eller hög intensiv intervall träning i sig, påvisar fantastiska förändringar fysiologiskt med bland annat sänkta blodfettsvärden, sänkt blodtryck, ökad förbränning i vilande tillstånd och snabbare cellförnyelse. Den här typen av träning skapar snabbast förändring inom muskelpåbyggnad för explosiva muskelfibrer samt ger ökad metabolisk förbränning.

I och med att man kör på eget tempo hela tiden bestämmer man själv som deltagare hur intensivt man tränar. Man kan alltid stanna upp och vila när man känner att man behöver det och summan av kardemumman – det är bara 30 minuter. Med andra ord: det går snabbt och det är fantastiskt effektiv träning. Våga testa! Vad är det värsta som kan hända? Kroppen är ett fantastiskt instrument, du kommer att bli förvånad hur stor just din fysiska och mentala kapacitet är.

GRIT är det enda programmet Nordic Wellness erbjuder som inte är klassad som gruppträning. GRIT är team training. Skillnaden är enorm då du har dina lagspelare, du har din coach och tillsammans inom laget når alla individer framgång.

 

Coming together is a beginning, keeping together is progress, working together is success

- Henry Ford

 

HUR OFTA TYCKER DU ATT MAN BÖR TRÄNA DET HÄR PASSET?

Det finns en studie gjord av Les Mills som påvisar att de deltagare som bytte ut en timmes vanlig pulsbaserad gruppträning så som BODYATTACK, BODYSTEP, RPM etc. till två GRIT klasser i veckan under sex veckors tid sänkte sina blodfettvärden och sitt kroppsfett samtidigt som de ökade sin ryggstyrka och sin aerobiska kapacitet med enorma skillnader i jämförelse med de som ”bara” körde gruppträningspass. Två gånger i veckan skulle jag därför rekommendera för den som vill se och känna en progressiv skillnad. Mixa gärna koncepten för att träna olika typer av muskelfiber.

 

SKA MAN TÄNKA PÅ NÅGOT SÄRSKILT FÖRSTA GÅNGEN MAN TESTAR?

GRIT är tufft, det är intensivt och det kommer att vara utmanande. Gå in med den inställningen och var beredd på att det inte är behaglig träning, men kom även ihåg att det är här du har möjlighet att skapa störst skillnad snabbast. Gör så mycket du kan och kör ditt race! Vet du med dig att en del övningar kan vara begränsade för dig – säg det till din GRIT coach så att de kan hjälpa dig att modifiera dessa under klassens gång.

 

OM MAN VILL TRÄNA FÖR DIG, NÄR OCH VAR HAR DU DINA GRIT-PASS?

Från och med i höst kan du träna GRIT med mig på Almedal tisdagar kl.16.40 och på Domkyrkan fredagar kl.12.15.

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna