Drömjobbet 2014 - Deltävling 3: "Hjälp Göran och Matilda!"

Publicerat: av Effie Tagaras, projektledare för Drömjobbet

I Drömjobbets tredje deltävling fick de tävlande äntlighen chansen att visa sina kunskaper utan att behöva stå inför juryns stirrande blickar, badandes i sin egen ångestsvett. ;)

Deltävling 3 var nämligen en helt och hållet skriftlig uppgift som handlade om att hjälpa två fiktiva personer; Göran och Matilda.

Denna duo hade helt olika mål och förutsättningar: Göran var en 54-årig Whisky- och gräddsåsälskande soffpotatis med dåligt knä och övervikt. Hans primära mål var viktnedgång då hans blodvärden visat sig vara dåliga. Matilda däremot var en 28-årig styrketränande kvinna med sunda kostvanor som nu bestämt sig för att delta i hinderbanetävlingen Toughest och dessutom slå sin kaxiga sambo i nämnda tävling.

Uppgiften löd: "Beskriv din strategi för att hjälpa Göran respektive Matilda, inklusive komplett kost- och träningsscema".

1 h och 45 min fick de tävlande på sig att slutföra uppgiften och denna deltävling gjorde de verkligen med glans! Det fanns ingen tvekan om att dessa kandidater - som ju tävlar om att vinna en PT-utbildning och ett jobb som PT - besitter både kunskaper och intresse inom områdena kost, träning och hälsa.

Göran representerar en stor del av befolkningen idag, där stillasittande och övervikt har blivit våra stora folkhälsoproblem. Kanske är därför också Göran lättare att hjälpa åtminstone i teorin; det handlar helt enkelt om att röra på sig mer och äta lite vettigare.

Dock ser ju verkligheten ofta annorlunda ut då det tar väldigt lång tid att göra livsstilsförändringar och bristande motivation är ett faktum hos individer som Göran. De tävlande som visade att de hade tänkt på detta kapade alltså åt sig lite extra poäng.

Matilda var däremot lite lurigare! Vid första anblicken såg hennes kost- och träningsschema riktigt bra ut, men när man ställde det emot hennes mål - att delta i Toughest och göra bra ifrån sig dessutom - så kunde man notera flera brister:

  • Matilda tränade enligt en ganska klassisk "byggarsplit" (rygg + biceps, ben, bröst + triceps, axlar + mage) men många av övningarna gjordes i maskiner och är det något man har nytta av i ett lopp som Toughest så är det mer komplexa basövningar där stora delar av kroppen belastas samtidigt. Att lägga tid och energi på att träna små muskelgrupper som biceps och triceps separat med isolerande övningar blir även det överflödigt.

  • Matildas befintliga konditions- och uthållighetsträning var högst medioker och i Toughest krävs det mycket av den varan för att man ska lyckas ta sig runt på en bra tid.

  • Matildas träning innehöll inga grenspecifika moment, dvs träning på den typen av moment som man kan förvänta sig i Toughest, t ex armgång, hopp klättring m.m.

  • Slutligen var Matildas strikta kost lite väl fattig på kolhydrater för att man ska förvänta sig att hon skulle kunna träna hårdare och förbättra sina prestationer. Detta noterade emellrtid alla våra duktiga tävlande. :)

Så sammanfattningsvis: de tävlande som fick med grenspecifik träning i kombination med basöningar och större inslag av pulshöjande träning samt lite mer käk till Matilda var de som fick högst poäng på den delen av uppgiften.

För övrigt så är det nu endast en knapp vecka kvar till Drömjobbets final på Fitnessfestivalen! På söndag den 30/11 kl 13.00 så tävlar våra finalister på Nytt Liv-scenen - missa inte detta spännande avslut på tävlingen!

 

Deltävling3

Tillbaka i skolbänken - flitens lampa lös under deltävling 3.


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna