Monikapt (2)

Nå dina mål med gnistan i behåll!

Publicerat: av Hälsocoachen

Blir ditt nästa mål ett magplask eller den största förändringen någonsin? Monica Petersson, PT på Domkyrkan, guidar dig till att forma bra mål. 

Vill du veta varför många dieter, träningsmål, nyårslöften etc. misslyckas? För att tydliggöra detta problem kan vi göra en jämförelse med att springa Göteborgsvarvet. Om du ska lyckas genomföra detta lopp är det fyra saker du bör göra.

1) Ta ett beslut att du ska delta (och givetvis anmäla dig).

2) Göra en plan hur du ska lyckas.

3) Följa planen.

4) Springa Göteborgsvarvet.

 

Väldigt många människor hoppar över steg 2 

 

Ovan ser du fyra enkla steg och nu är frågan: Vilket steg tror du de flesta misslyckas med? Om du gissade nummer två så har du svarat rätt. Väldigt många människor hoppar över steg 2 och ger sig direkt ut i löpspåret och börjar träna utan att ha tänkt igenom och lagt upp träningen på ett smart sätt. Tätt därpå följer avsteg från steg 3 – dvs. att faktiskt fullfölja sin plan.

Att fastställa inspirerande mål

De allra flesta har hört talas om SMART:a mål som betyder att det ska vara: Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidssatt. Detta är en bra utgångspunkt, men många glömmer av en viktig del nämligen att målet också bör vara inspirerande och få med en känsla. Tänk dig att du skall springa ett lopp och det finns två sträckor; fem km eller 10 km. Banan på fem km känns ok att genomföra och det krävs inte så mycket förberedelse mer än att ge sig ut på något sporadiskt löppass när lusten faller på. 10 km däremot upplevs mer som en utmaning och här fordras en målmedveten strategi i form av en planering. Den upplevda känslan kan också bidra till mer inspiration. Hur skulle jag känna mig efter att ha genomfört loppet på fem km jämfört med det på 10 km? Det är viktigt att det känns inspirerande men också utmanande.

Att formulera inspirerande mål

Nu kommer nästa viktiga steg som innebär att skriva ner målet. Här är det bra att utgå från SMART-konceptet med tillägg av några detaljer. Formulera målet så att det blir tillräckligt utmanande för dig.Målformuleringen ska göra att du känner dig taggad och väcka upp en gnista inspiration och vilja . Brukar du springa milen på 60 minuter – sätt målet på 57 minuter! Skriv ner ditt mål i presens och lägg till en upplevd känsla (med lätthet, roligt, inspirerande, uthållig etc.). Här är några exempel på formuleringar: ”Jag springer med lätthet 10 km på 57 minuter”.”Min tid på 10 km är 57 minuter och jag känner mig stark, pigg och uthållig”.  ”Jag lyfter enkelt 80 kg i marklyft”. Ha målet synligt, läs det ofta och känn redan i dag den sköna känslan av att ha lyckats uppnå ditt mål.¨

Ta hjälp av en personlig tränare

Nu har du kommit en bit på väg men detta är inte allt. Det finns mer att göra, mycket mer och ett känt talesätt lyder: ”Tro utan handling är död”. Praktisk erfarenhet visar att en träningspartner kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe. Ett annat sätt är att träna med en PT som kan skräddarsy ett upplägg anpassat för dig (steg 2). Är du redo att maximera dina resultat och nå resultat snabbare än du trodde var möjligt?

Kontakta  monica.petersson@nordicwellness.se för en kostnadsfri konsultation idag. Vi ses på Nordic Wellness Domkyrkan!

/Monica Petersson  

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna