Emmasöderlindny

Styrketräning? Men jag är ju cyklist!

Publicerat: av Hälsocoachen

Vår PT tillika cyklist Emma Söderlind lyfter vikten av en stark bål och rörlig kropp för att prestera bra som cyklist och för att må bra i allmänhet. 

Skribent: Emma Söderlind

”Styrketräning, nej tack! Jag cyklar och den styrka jag behöver är den jag får när jag lägger i högre växlar.”

Detta är något jag har fått höra av flera av mina cykelvänner. Först när hösten kommer och man måste ställa in cykeln är det många som börjat vilja träna upp sin core och gå på yoga, för att man hört att det ska vara bra.

Ja, det är bra att träna sin core (mage, rygg och stabilseringsmuskler), flexibilitet och rörlighet året runt. Om man gör det så lovar jag att man kommer att bli en snabbare och starkare cyklist. Jag har nämligen själv fått uppleva detta.

 

Jag satt på cykeln på ett annat sätt än förut och jag kunde vara mer avslappnad. Men det absolut bästa var att det var den snabbaste medelhastigheten jag någonsin hade haft. 

 

För snart fyra år sedan tog jag beslutet att gå till en PT. Mitt mål var att komma runt Vättern under 12 timmar. Men jag viste att jag måste öka upp kadensen i mina ben, måste bli en betydligt snabbare cyklist. Det jag inte viste var att mycket satt i ryggen och magen. Vi började träna mycket core och jag började känna och se resultat. Våren kom och man fick ta ut sin kärlek på grönbete. Den känslan jag hade efter en runda med cykelklubben kan jag fortfarande komma ihåg. Jag hade inte ont i ryggen på hela rundan. Jag satt på cykeln på ett annat sätt än förut och jag kunde vara mer avslappnad. Men det absolut bästa var att det var den snabbaste medelhastigheten jag någonsin hade haft. Eftersom jag inte hade ont i ryggen så kunde jag ju lägga den energin på benen som skulle göra det viktiga jobbet och med det så ökade jag kadensen.

 

Det jag vill säga med detta är att oavsett hur duktig cyklist du är så bör du ha en varierad träning.

 

Det jag vill säga med detta är att oavsett hur duktig cyklist du är så bör du ha en varierad träning. Så varför inte passa på att ta tag i den kompletterande träningen nu när hösten och vintern kommer? Avsätt tid till styrketräning och rörlighetsträning och känn själv effekten på din cykelträning och ditt allmäntillstånd. För, mina vänner, vi är många som är stela som ett kylskåp och som mer än gärna hoppas över stretchen efter en cykeltur. Vi stretchar inte för att få mindre träningsverk (en långöevad myt) utan för att musklerna inte skall bli för korta och stela. Yoga är ett klockrent val, som jag verkligen rekommenderar.

Är du nu taggad att sätta igång men osäker på hur du ska komma igång? Hör av dig till mig, så lovar jag att jag skall göra allt jag kan för att hjälpa dig! Nu hade jag cyklister som utgångspunkt, men jag kan skräddarsy ett upplägg över dina unika förutsättningar.  Eller varför inte ta steget och kom på min cykelklass på Odinsgatan på lördagar kl. 10:45-11:30. Kanske upptäcker du en ny träningsform? 

Emma Söderlind, Personlig Tränare Odinsgatan
Mejl: emma.soderlind@nordicwellness.se
Mobil: 0739-342093


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna