Bålträning del 1

Publicerat: av Linda Nygren

Den absolut vanligaste bålövningen är vår standard sit-up / crunch. Vi placerar oss ryggliggandes med böjda ben och antingen lyfter vi överkroppen hela vägen upp till sittande eller lyfter vi endast från bröstryggen och låter länden ligga kvar i golvet. Denna övning ser vi varje dag på gymmen och erkänn att vi kan tröttna på denna enformiga typ av bålträning?
Under några veckor framåt kommer jag fokusera på alternativ träning för vår bål - på för och nackdelar med övningarna och dessutom på en genomgång av korrekt utförande.

 

Hur man som individ tränar bålmuskulaturen kan både vara väldigt lätt men också väldigt komplicerat. Har man genomgått en graviditet, haft/har ryggproblem eller helt enkelt bara har ett utgångsläge med extremt svag bålmuskulatur kan val av övningar vara a och o för att inte skada mer än det gör nytta.

 

Veckans bålövning ”köttbullen” eller ”stick crunch” är en övning som kräver inte bara en relativt stark muskulatur från början, men också rörlighet och smidighet. Det gäller att genomföra övningen med fokus och kontroll på varje moment utan att rycka eller hasta igenom någon del av övningen.

 

Titta på videon och efter det går vi igenom utförandet steg för steg.

Oavsett om man väljer att använda ett kvastskaft / pinne eller ej så går övningen att genomföra. Fördelen med pinne är att man tvingas sträcka sig lite längre än man kanske gör utan. Det är ju trots allt jobbigast längst fram där man rullat ihop sig som mest till en köttbulle. Kör man utan, låtsas att pinnen finns och för armar och ben i enlighet med videon ändå.

Lycka till!

/L


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna