Bålträning del 2

Publicerat: av Linda Nygren

Vi fortsätter även denna vecka med vår bålträning. Även denna övning lägger fokus på rectus abdominus, den raka magmuskeln, och rörelsen ser ungefär likadan ut som vår köttbulle.
Till skillnad från köttbullen där vi håller pinnen i händerna hela tiden och där vi har väldigt lite faktisk belastning kommer denna övning kräva lite mer kontroll och styrka.
Titta på videon först så går vi igenom den steg för steg efteråt.

 

 Vi börjar med att ryggliggandes placera bollen mellan våra fötter och sträcka benen rakt upp. Är man kort i muskulaturen på baksida lår och inte KAN sträcka ut benen hela vägen – sträck så långt det går. Armarna ska upp i sträckt läge för att ta emot bollen. Låt bålen hjälpa till genom en kontraktion av magmuskeln, axlar och övre rygg lämnar då golvet. Med bollen i händerna sänker vi långsamt ner axlar och rygg igen och för bollen bakåt över vårt huvud och ner mot golvet. Samtidigt sänks också benen långsamt ner mot golvet.

Det absolut viktigaste är att hela tiden behålla spänningen i bålen och se till att vår naturliga kurvatur i ryggen (i detta fall mest svanken) inte förändras när vi sänker ner benen. Beroende på vår styrka i bålen måste vi böja benen så pass mycket eller lite att vi fortfarande kan kontrollera vår svank. För att påvisa hur det inte ska se ut visar jag här en snabb sekvens av ett ”gör INTE så här”.

  

När armar och fötter (eller bollen) nuddat golvet på sin respektive sida vänder vi om och återgår långsamt till grundpositionen. Det viktiga med denna övning är INTE att ha helt raka ben utan att full kontroll i svanken hålls genom hela övningen. Efter hand märker du hur styrkan ökar och du kan sträcka ut benen mer och mer. Skynda långsamt – kvalitet före kvantitet!

 

God Jul!

/Linda

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna