Bålträning del 3

Publicerat: av Linda Nygren

Nu är den värsta julstressen över och vi laddar för att fira in det nya året och allt vad det innebär. Motivationen är på topp inför möjligheten att "börja om" och förhoppningsvis letar många av er nya övningar inför nya året. Att variera träningsprogrammet är viktigt så ju fler övningar vi har i vår ryggsäck desto bättre resultat kan vi få. Här kommer inspiration till ytterligare en bålövning som kan göras både i par och på egen hand baserad på vår "vanliga" sit-up.

Den enda skillnaden mellan crunch och sit-ups, som man egentligen lägger märke till, är hur långt upp man rör sig från golvet. Men, det finns dock en viktig sak till att ta hänsyn till innan man vet om man kan göra övningen eller inte. 
När vi väljer att utföra en crunch kopplar vi endast in magmuskulaturen. Rectus abdominis, som är vår raka bukmuskel har bara en funktion, nämligen att böja bålen. Så fort vi väljer att fortsätta upp i en full sit-up lägger vi också till höftböjarna Illiacus och Psoas, och även framsida lår, för att ta oss upp.
Om magmusklerna inte är tillräckligt starka kommer vi att tilta vårt bäcken framåt och därav lägga ett väldigt tryck på ryggradens nedre del. Det är därför viktigt att vi har styrkan i bålen för att undvika tiltningen av bäcken. Ett bra sätt att träna upp den styrka är bl.a. genom våra crunches.

  

 

I videon över veckans övning används en Vipr, men vad man använder spelar inte så stor roll, man kan till och med köra utan vikt och göra en high five när man möts uppe i mitten. ;)
Du och din träningspartner börjar med att sätta er ner mittemot varandra. Benen ska vara böjda i ca 90 grader och dina fötter ska luta sig mot den andres. En av er har Viprn i händerna och båda två rullar långsamt ner och sträcker bak armarna, detta blir så klart tyngre för den som har viprn i sina händer. Därefter sträcker ni upp armarna och lyfter samtidigt långsamt kroppen upp och armarna framåt, tills ni möts i mitten. Där lämnar den som har viprn över denna och sedan rullar ni återigen långsamt ner tills alla era repetitioner är gjorda.
Är övningen för tung i början - kroka fötter och hjälp till med benen (undvik då också vipr/viktskiva).
Så fort själva crunchdelen av sit-upsen är klar - sträck fram armarna och ta tag om baksida lår och hjälp dig själv upp. Risken att tilta bäckenet minskar drastiskt av detta. Lycka till och skratta mycket! (dock inte NÄR ni gör övningen!)

Jag önskar er alla ett gott nytt år,
vi ses 2016.

/L

 

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna