Vad är egentligen sant om träning för äldre?

Publicerat: av Linda Nygren

”äh, jag är för gammal – det ser du väl”. Jodå, att du är gammal kan jag se, men FÖR gammal – nope.
Vissa har säkert hört talas om Michael Tonkonogi, en av de mest framgångsrika forskarna kring träning för äldre och träning för barn, och han har studier som visar att muskelstyrkan kan öka med 100 till 150% hos äldre som börjar träna. 150%! En vältränad 80-åring är lika stark som en otränad 30-åring, och vi pratar inte om att man måste hänga i gymmet 2 timmar varje dag som den mest inbitne bodybuildaren utan nån gång i veckan gäller det att anstränga musklerna maximalt – det räcker.

Den muskulatur som vi först tappar styrka i är låren, en väldigt användbar muskel för allt vi behöver göra när vi ska ta oss fram, upp, ner, vända, sitta, resa oss osv. Om man jämför lårstyrka hos en 30-åring och en 70-åring så har 70-åringen bara 60% muskelstyrka kvar.

Våra snabba muskelfibrer är de fibrer i musklerna som gör att vi snabbt kan reagera och sätta ut ett ben eller en hand när vi tappar balansen och som hjälper oss att komma upp från soffan när vi vill resa oss upp. Det är också dessa som försvinner fortast när vi blir äldre. Därför vill vi se till att aktivera dessa så mycket som möjligt när vi kommer upp i ålder (och även i yngre år så klart!). Att lulla med låga vikter, långsamma repetitioner och många repetitioner är så klart inte FEL, men är du till åren kommen vinner du MER på att köra med lite tyngre vikter och på att utföra repetitionerna fort – det tar dessutom mindre tid! Musklerna måste kunna reagera och jobba fort, ju längre tid det tar för musklerna att dra ihop sig desto längre blir vår reaktionsförmåga i muskulaturen när man t.ex. snubblar och faller.

Tonkonogi kallar denna typen av snabb träning för powerträning och har skrivit en bok som jag varmt kan rekommendera kallad ”SENIOR POWER”, med både fakta och väl beskrivna övningar man kan göra, både på gym och hemma.

 

Det är ALDRIG för sent – 150%!

/Linda

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna