Sjuk igen...

Publicerat: av Linda Nygren

Visst är det typiskt, nu har du precis bestämt dig för att komma igång - nya löparskor är inhandlade, gymkort på Nordic Wellness tecknat och en riktigt go spellista förberedd på Spotify - och efter bara några dagar på ditt nya liv blir du sjuk?! Vad beror egentligen detta på och är det verkligen inbillning att du känner att du blir sjuk oftare än andra?

För att bli smittad och få en förkylning krävs det att du utsätts för ett virus, eller faktiskt en mängd virus, t.ex. via att du tar i något som en bärare av viruset tagit i – en kran, ett handtag, en hantel, eller att man sitter i närheten av någon som nyser eller hostar ut i luften. Vårt immunsystem tar direkt tag i problemet och skickar ut sin lilla ”armé” för att mota bort vår ovälkomna gäst. Om du haft exakt samma virus tidigare så kommer du inte ens märka av att du blivit attackerad då ditt immunsystem lätt slänger ut gästen. Visar det sig istället att detta är något nytt behöver immunsystemet hjälp. Nu börjar DU känna av att det är nåt som händer i kroppen. All energi används nu upp av immunsystemet för att försvara kroppen och du blir trött, orkeslös, och snart snorig, hostig och allmänt låg. När du känner dig som sämst jobbar systemet som mest. Fascinerande, eller hur?!

Precis efter ett träningspass har man ett så kallat "öppet fönster" i immunförsvaret. Man kan se det lite som ett hål i byxorna där kall luft helt plötsligt har en möjlighet att ta sig in och få dig att frysa. Under den tiden som fönstret är öppet är vi mer mottagliga för infektioner. Immunförsvaret är upptaget med att reparera kroppen och bygga våra muskler och kan helt enkelt inte göra flera saker samtidigt. Efter träningspasset ska du därför vara försiktig med kontakt med de som redan är förkylda eller visar symptom på sjukdom. Försök låta bli att vistas på dagis eller i skolor och var helt enkelt mer MEDVETEN om vad som händer med immunförsvaret precis efter ditt pass.

"Jag blir alltid sjuk, men min man klarar sig alltid, även om det är han som drar hem skiten! Det är orättvist!" Förr trodde man att mikroorganismerna som leder till att man blir sjuk i t.ex. förkylning eller vinterkräksjuka var olika smittsamma och att det var anledningen till att vi alla reagerar olika. Vissa kanske fortfarande försöker intala sig att virus som drabbar män är av en ”tuffare” sort eftersom en förkylning för dem är likställt med nära-döden. Men faktum är att det finns kvinnor som också har förkylningar som känns som nära döden och något samband mellan hur kraftigt ett virus är och vilket kön vi tillhör har, mig veterligen, ännu inte hittats.
Däremot har vi kommit fram till att våra gener faktiskt kan påverka hur benägna vi är att bli sjuka. Vissa har gener som kan göra att de är bättre skyddade medan andra har gener som gör dem mer mottagliga.

På 1980-talet blev det en ökning av aids, där vissa blev sjuka extremt fort, andra långsamt och vissa inte alls. Tydligen hade personer med en viss gen kallad HLA ett betydligt bättre försvar mot viruset än de utan denna ovanliga variant. Tyvärr har vi än så länge inte räknat ut varför våra vardagssjukdomar som förkylning och t.ex. influensa drabbar oss så olika men kanske forskningen snart hittar en ny tråd att dra i vad gäller detta. Det vi hittills vet är att en viss förändring i en gen skyddar mot norovirus som ger oss vår ”vinterkräksjuka”. Vissa människor som har turen att ha denna förändring i just den genen klarar sig undan vinterkräksjukan. Vi andra gör det inte. :/

Att den ena förkylningen efter den andra dyker upp som ett brev på posten kan kanske ha att göra med våra gener, men det kan också finnas helt logiska förklaringar som t.ex. att man börjar aktivera sig (antingen via träning eller t.o.m. bara av att gå tillbaka till jobb) för tidigt, eller för mycket.
Kroppen behöver få tillräckligt med återhämtning, annars blir motståndskraften sämre och vi praktiskt taget öppnar dörren för ytterligare en runda nysningar och snoriga hushållspapper.
Kanske är det något helt annat än förkylning – astma eller allergi. Symptomen på detta är ofta hosta och snuva så om förkylningarna alltid dyker upp på våren kan man kanske fråga sig om det egentligen inte är någon form av allergi mot gräs, pollen, timotej eller liknande.

Det finns saker vi kan göra för att göra oss mindre mottagliga för förkylningar. Jag har mött en del som sagt att ”jag tränar mig frisk”, och visst kan det hända att man känner sig lite krasslig när man går till gym och efteråt känner man sig mycket piggare. Antagligen hade du dock varit precis lika pigg utan träningen – det kan du ju inte veta eftersom du faktiskt tränade. Troligast är att immunförsvaret kände till viruset och eliminerade det på egen hand. Sorry – det var inte din jävlar anamma till träningsvilja som gjorde det...

Så, mitt första råd -

Bli FRISK. Träna inte för fort. Även om det är väldigt individuellt hur fort man känner sig redo att träna så ska man vara feberfri och inte ha ont i halsen. Ofta är den träningen man gör när man är sjuk ganska meningslös och gör varken till eller från vad gäller dina resultat. De som jobbar med träning och satsar på elitnivå tränar ofta för tidigt för att de måste, men vi som inte ska behålla sponsorer och vinna tävlingar kan lyssna mer på vår kropp än de kan göra. Kroppen är smart och säger ofta själv till vad den behöver. Sover du extra antal timmar under natten vid sjukdom så är det för att kroppen anser sig behöva det. Tänk på att det är under vilan som muskler växer och kroppen återhämtar sig.

Vila är inte bara sömn, utan också avsaknaden av stress. Det är här många går bet. Vi lever liv där vi ska prestera på jobb, baka bullar med barnen, åka på utflykter med familjen, ha en perfekt trädgård, hinna städa, träffa vänner och gå långrunda med hunden. Depressioner är inte längre ovanligt och konstigt utan hör mer till vardagen och även det påverkar immunförsvaret negativt. Att inte räcka till, att inte hinna allt som alla andra på Facebook verkar hinna, gör att vi kräver mer av oss själva och har svårt att leva upp till vår egen standard. För att må bättre tänker du nu lägga in träning 3-4 gånger i veckan. Ytterligare ett stressmoment som faktiskt gör att immunförsvaret blir svagare. Självklart ska du träna, men också vara medveten om våra stressfaktorer och hur de faktiskt påverkar både vår kropp, vårt immunförsvar och våra liv.
Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna