Att optimera viktnedgång

Publicerat: av Linda Nygren

Att optimera viktnedgång: är det detsamma som att öka antalet träningspass? Göra passen tyngre, längre? Dra ner mer på kalorierna? Skippa kolhydrater?

Hur många har sett triangeln över vad som behövs för bra prestation? Antagligen alla någon gång under sin tid med träning. Men förstår vi den verkligen? Kost – sömn – fysisk aktivitet. Tre hörn – equally important för din prestation.

Jag har haft kunder (motionärer) som är stolta över att de bara sover sex timmar och ”det är toppen”. Jaså? Vi behöver tillräckligt med sömn. 5-6 timmar är inte tillräckligt. Du är inte speciell.

Hur många människor tar inte proteinpulver bara för att alla andra gör det och det ”ska” man göra när man styrketränar? Och visst skippar många pasta till maten och brödet till frukost för att ”kolhydrater gör dig tjock”.
Faktum är att du behöver kolhydraterna för att orka prestera; du behöver inte det extra tillskottet av protein om du äter ordentlig mat. Snabba exempel - kyckling, lax och ägg.

Med allt nytt som kommit – mjölk med extra protein, kvarg – ”nu med mer protein” - proteinberikat hit och proteinberikat dit. Vi får, med största sannolikhet, i oss det vi behöver förutsatt att du inte är en elitidrottare som tränar 6-7 timmar om dagen på en så extrem nivår att vi inte längre kallar det friskvård. Vi kan vara trygga i att proteinet når oss i tillräcklig dos via maten.

Oftast talar jag med mina kunder i första hand om vad kroppen behöver i vila, för att hjärtat ska orka pumpa runt blodet, hjärnan ska fungera osv – den basala ämnesomsättningen. Denna ligger runt 800-1300kcal beroende på ålder, kön, längd, vikt. Men det ligger därikring.
För alla.

Om du istället börjar från andra ändan och kollar hur mycket du fått i dig under dagen – vi säger att du fått i dig 2000kcal idag. (rätt standard för en vuxen kvinna som är lagom aktiv i sitt vardagliga liv utanför träningen). Sen har du tränat ett extremt jobbigt pass och lyckades göra av med 1000kcal under detta. Energitillgängligheten, dvs det som är kvar till kroppens funktioner, är 1000kcal. Om du förbränner 800kcal i vila så ligger du 200kcal över och har tillräckligt för att förse kroppen med den energi som behövs för dina fysiologiska funktioner. Har du däremot en basal ämnesomsättning på 1300kcal har du inte längre tillräckligt för att förse kroppen med energi till dessa. Är det optimalt för viktnedgång att inte förse kroppen med energi ens till dess mest basala funktioner som hjärta och hjärna?

Anledningen till att vår pyramid ser ut som en triangel (och jag väljer att kalla den för triangel alltid) är att den har exakt lika långa sidor. Dvs vår sömn, vår kost och vår fysiska aktivitet behöver alla tre vara i balans. Ett tillräckligt intag av mat, sömn och fysisk aktivitet är det som gör kroppen bäst – som därav gör OSS bäst. För mycket eller för lite på någon av dessa längder – och vi gör inte det bästa för kroppen.

Min tanke jag därför lämnar vidare till er denna vecka att fundera på – har ni balans?
Ser fram emot kommentarer och funderingar; diskussioner är underbart.

Lev väl.

/Linda


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna