Hets för hälsa

Publicerat: av Linda Nygren

Vi som jobbar som personliga tränare kan absolut inte sticka under stolen med att vi är positiva till det ökade intresset för hälsa och fysisk aktivitet. Fler kunder till oss! Men, som vanligt finns det två sidor på alla mynt och intresset för bästa träningsformen och effektivaste dieterna kan för en del bli för mycket. "Den perfekta kroppen" är det sällan någon som har, alla strävar dit utan att egentligen veta när man är framme. Någonstans på vägen är risken stor att man förlorar fotfästet.
Jag bestämde tidigt att jag aldrig skulle låta min vilja att ha många kunder och många inbokade timmar gå före min önskan och drivkraft att genom mitt yrke guida folk till en hälsosam livsstil och en sund syn på träning och kost. Jag har ställt in timmar med kunder som övertränar, jag har tackat nej till de som vid en redan farligt låg vikt velat ha hjälp med viktnedgång. Uttrycket "Det är ju inte friskvård vi håller på med", från dokumentären "Medaljens baksida", kan måhända stämma på elitidrottare men jag jobbar med vanliga människor som vill ha min hjälp till välmående och då är det det jag tänker leverera.
Var kommer denna förvrängda verklighetsbild ifrån, att vi måste jobba mer, prestera bättre, träna rätt, träna mer, äta rätt, äta mindre?

Jag tog mig en scroll down my Facebook wall och snubblade på bara några sekunder över en reklam för Casall med deras nya tighta tights, ett antal incheckningar på diverse gymkedjor och några nyttiga matinlägg. Jag surfade in på Aftonbladet och fick snart upp rubriken "Dumt att äta på kvällen?", och på Expressen blir jag erbjuden tidningen Aktiv träning för att komma igång med mitt aktiva liv. Även utan den forskning som gjorts kring våra sociala mediers inflytande på våra liv kan jag nog våga påstå att detta på ett eller annat sätt påverkar oss.
Elina Sundström släppte igår sin bok Hälsohets som jag ser fram emot ska dimpa ner i brevlådan. En frilansanjournalist, författare och föreläsare med ett tidigare boksläpp där hon skrivit om att vara anhörig till någon med funktionshinder. Jag har inte tidigare läst något av Elina och ser fram emot boken där hon tar upp bland annat frågan jag ställer mig här - varför stressar vi så mot orimliga mål?
Kanske vi alla ska ta oss en funderare - för VEM tränar jag? Vad är målet jag vill nå? Är det rimligt? Hälsosamt? Behöver jag hjälp? Är jag på rätt väg?

 


Bli medlem

För VEM tränar jag? Vad är målet jag vill nå? Är det rimligt? Hälsosamt? Behöver jag hjälp? Är jag på rätt väg?

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna