Välkommen 2016

Publicerat: av Linda Nygren

Ett stående skämt hos oss som året runt tränar regelbundet på gymmet är att nu när januari kommit har vi en massa nyårslöften på gym. De försvinner lagom till mars då de har glömt sina löften och återgår till sina tidigare rutiner. Tyvärr vet vi att det inte bara är ett skämt utan många har satt för höga mål för sig själva och orkar sen inte leva upp till sina egna förväntningar.

Frågan är med vilken grundtanke man gett sig in i sitt löfte; har man använt sig av ”jag måste, jag bör, jag ska” eller har man tänkt ”jag vill, jag kan”.
”Jag måste verkligen ta tag i detta – jag ska få kroppen jag alltid velat ha”, denna sortens tänkande leder till negativa tankar, frustration, stress och ångest. Medans ”jag känner verkligen att jag vill förändra mitt liv till det bättre”, ger dig en känsla av glädje, lust och passion.

”Min man tycker jag behöver gå ner några kilon” har inte alls samma effekt som ”jag hade mått så mycket bättre om jag gått ner några kilon”. Att göra något för sig själv, för att man vet att man kommer må bättre, är det absolut bästa sättet att sätta ett nyårslöfte/önskan som man sen kan förverkliga.

Försök att vara en förebild för dig själv, hitta de saker, vänner, stunder, situationer, känslor som laddar dig med ny energi. Tänk dig att din kropp och själ är en telefon – du kan köra på ett tag men förr eller senare behöver du laddas upp, hittar du då inte din laddare så blir du svagare och svagare och till sist dör du.

Jag vill dela med mig av en text jag stötte på för några år sedan. Tyvärr vet jag bara att den har ett irlänsk ursprung men hittar ingen källa. Dock en tänkvärd text som jag vill ha med i årets första blogginlägg.


Ta dig tid
Ta dig tid att arbeta
Det ger dig framgång

Ta dig tid att tänka
Det är en källa till kraft

Ta dig tid att leka
Det är hemligheten bakom evig ungdom

Ta dig tid att läsa
Det är vishetens grund

Ta dig tid att dyrka
Det leder till respekt

Ta dig tid att vara vänlig
Det är vägen till lycka

Ta dig tid att drömma
Det är det som bygger framtiden

Ta dig tid att älska och bli älskad
Det är livets privilegium

Ta dig tid att se dig omkring
Dagen är för kort för själviskhet

Ta dig tid att skratta
Det är musik för själen.

 * * *

  

Innan vi avslutar denna veckans inlägg går vi igenom den sista övningen i bålserien.

Transversus abdominis är vår djupaste magmuskel som i stort sett automatiskt fungerar som en korsett och håller ryggraden stabilt på plats. En intressant och rolig övning för att se om man har kontakt med sin Transversus abdominis görs med hjälp av en bit snöre som man knyter fast runt magen i höjd med naveln. Släpp ut luften och dra in magen innan du knyter ihop snöret, släpp sedan ut magen så att du känner snöret spänna över magen.

Lägg ett föremål på golvet framför dig, exempelvis en hantel (inte för lätt och inte för tung), böj dig sedan framåt och plocka upp hanteln från golvet. Känn efter vad som händer med snöret. Blir det tajtare eller oförändrat kan det vara ett tecken på att din kontakt med Transversus abdominis kan förbättras. Snöret ska kännas lite lösare när du böjer dig framåt, dvs magen ska automatiskt dras något inåt vilket betyder att Transversus abdominis har aktiverats. Är din med? :)

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna