sierramustaschkampen.jpg

Mustaschkampens 5-punktsprogram för ett bättre och längre liv!

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Spänn musklerna (och 4 ytterligare tips) i kampen mot prostatacancer. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

Som du säkert lagt märke till är Nordic Wellness stolta partners till Mustacshkampen 2016. Vi erbjuder specialklasser med blått tema och jobbar på olika sätt med att lyfta uppmärksamheten kring den här sjukdomen till er medlemmar. Anledningen till sammarbetet är att belysa hur viktigt det är att ta sig själv och sin hälsa på allvar och uppmutra alla till att våga prata om dessa svåra frågor samt att bidra en slant till forskningen. Nordic Wellness önskar även med den här kampanjen att uppmuntra till aktivitet. Genom att se till att röra på dig ger du sig själv en ökad sannolikhet till ett långt, hälsosamt liv, men som du kan läsa här spelar fler faktorer in. 

 

Prostatacancer

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Den drabbar endast män. Under de senaste årtiondena har dessutom antalet diagnostiserade fall kraftigt ökat. Cirka 9 000 diagnoser ställdes år 2012. En tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer. (1,2)

 

Orsaker 

Orsakerna till prostatacancer är inte helt klarlagda. Sjukdomen är vanligare inom vissa familjer än andra, vilket tyder på att genetisk uppsättning kan påverka benägenheten att utveckla sjukdomen. Det finns mycket som tyder på att även livsstil och miljö påverkar uppkomsten. Senare års forskning har fokuserat på hur kostens sammansättning påverkar risken för att man ska få sjukdomen. Det finns ännu inga entydiga svar, men mycket talar för att en kost som innehåller mycket fisk och grönsaker kan vara gynnsam medan en kost med högt intag av rött kött kan öka risken. Sedan tidigare är det etablerat att rökning ökar risken för återfall om man tidigare fått diagnosen. (2)

 

Mustaschkampen

Mer pengar behövs i kampen mot prostatacancern till forskning för bättre diagnos- och behandlingsmetoder samt opinionsbildning. Mustaschkampen har som syfte att: 

- Öka allmänhetens kunskap om prostatacancer
- Samla in pengar till forskning och opinionsbildning
- Verka för att öka mäns hälsa och livskvalitet

För att kunna verka för att öka mäns hälsa och livskvalitet har Mustaschkampen tagit fram ett fempunkts-program för bättre hälsa och längre liv.

 

Fem-punktsprogram för bättre och längre liv

1) Motionera regelbundet. Motion minskar risken för all typ av canncer och ökar sannolikheten för ett längre, starkare och friskare liv. Det spelar ingen rol vad du gör, bara du rör på kroppen!

2) Ät rätt och sluta röka. Kostens sammansättning påverkar hälsan på sikt. Satsa på att äta bra, näringrik mat 90 % av tiden. Låt en stor andel av maten bestå av grönsaker, frukt, bär, baljväxter, nötter och frön och fullkornsprodukter, ät mycket fisk och var sparsam med det röda köttet, alkohol, socker, läsk, kakor, chips och bakverk. Rökning ökar risken för sjukdom. 

3) Stressa mindre. Långvarig stress har en negativ inverkan på din hälsa, både fysilogiskt och mentalt. Se till att skapa en tillvaro där det finns utrymme för återhämtning.  

4) Börja tala om din hälsa. Studier visar att män tenderar att hålla inne med sina oroskänslor när de misstänker att de är sjuka. Prognosen för prostatacancer ser betydligt bättre ut om den upptäcks i tid. Våga prata om hur du mår. 

5) Är du äver 45 år och man? Ta PSA-prov. Som sagt ovan ser prognosen bättre ut desto tidigare i föloppet det upptäcks. 

 

DET FINNS FLERA SÄTT ATT DELTA I KAMPEN

Vill du hjälpa till i kampen? Dela det här inlägget eller berätta om 5-punktsprogrammet till männen i ditt liv. Det går också att bidra genom att skänlka en slant til fosrkningen. Det gör du enkelt genom swish eller SMS. Eller varför inte köpa en Mustaschkampen-pin på din närmaste Nordic Wellness anläggning? 

 

SWISH

Swisha valfri summa till nummer 9001017. Skriv NW i meddelanderutan.


SMS

SMS:a NW50 (50kr) eller NW100 (100kr) till 72929.

 

Prostatacancerförbundet innehar 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

 

/Sierra de Goldsmith, skribent PT-bloggen

 

Källor 

1) Mustaschkampen

2) Cancerfonden, statistik


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna