amandalarssonhuvud.png (1)

Hur tränar du, del 3: Intervju med PT & Bikini Fitness-atleten Amanda Larsson

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Artikelserien där du en gång per månad får inblick i hur motionärer och atleter tränar på Nordic Wellness. Denna vecka: Amanda Larsson - framgångsrik Bikini Fitness-atlet som tävlat både i Sverige och internationellt.

Skribent: Sierra de Goldsmith 

 

Hej Amanda! Berätta om dig själv och din träningsbakgrund.

Jag är en tjej från Arvika som valde att flytta till Göteborg för att satsa på att jobba inom träning. Här hamnade jag i några år innan jag begav mig till Venice i Los Angeles och hängde på ”träningens mecka” Golds Gym. Nu är jag åter i Sverige och har massor av roliga projekt igång inom branschen.

Redan från barnsben var jag väldigt aktiv, vilket är väldigt märkligt då varken min mamma eller pappa har varit särskilt intresserade av träning. Min pappa däremot älskade att coacha mig i fotboll och jag spelade det i många år, ända till den dagen jag gjorde valet av att gå ett dansgymnasium. Då byttes istället fotbollen ut mot flera timmars dansträning per dag.

 

a

 

Vad var det som gjorde att du läste till personlig tränare?

Jag flyttade faktiskt från Arvika till Göteborg just för att jag ville satsa på gruppträningen och bli en grym instruktör. Eftersom jag alltid vill föregå med gott exempel valde jag att lägga till mer styrketärning utanför passen, för att jag skulle orkar göra alla armhävningar på tå till exempel och lyfta tyngre. Desto mer jag tränade i gymmet, desto mer intresserad blev jag av att lära mig ännu mer! Samtidigt märkte jag att deltagarna på mina pass började att ställa frågor som hur man förebygger skador, blir starkare och går ner i vikt. Jag insåg att genom att bli PT så skulle jag kunna fortsätta att inspirera, men även kunna ge lite mer tid åt varje individ och gå in på djupet, samtidigt som jag fick jobba med det jag älskar – win win!

 

Hur kom du in på just Bikini Fitness då?

Många hade redan något år innan frågat mig om jag var sugen på att tävla, med då visste jag knappt vad det innebar! Haha. Men när jag sedan flyttade till Venice Beach, Kalifornien, hade mitt intresse länge legat på styrketräningen främst och helt plötsligt var jag där – på träningens mecka ”Gold´s Gym” där bodybuildingen startade. Här hade jag ALLA förutsättningar att göra en så bra debut som möjligt, alla maskiner, poseringsrum och fram för allt alla peppande och stöttande människor som själva tävlade, coachade eller för den delen förstod vad det innebar.

 

Amanda pumpar gärnet på Golds Gym!

Det finns en allmän uppfattning om att ”branschen” kring poseringstävlingar är förenad med skönhetsideal och ett osunt förhållande till mat och kropp. Vad är din uppfattning där?

Jag förstår att det är lätt att dra den slutsatsen utan att se till den stora helheten. Jag jobbar mycket för att visa att den lilla stunden som vi tävlande faktiskt är på scenen, i en bikini och höga klackar, är en BRÅKDEL av det jobb som faktiskt ligger bakom. Tyvärr har branschen under den senaste tiden blivit influerad av hundratals människor som vill utmana sig och hoppa på ”trenden”. Utan att för den delen förstå vad det faktiskt handlar om.

Om du vill tävla, ska du göra det för att du älskar att träna och att utmana dig. Inte av någon annan anledning. Det är träningen som har byggt kroppen och det ligger flera hundratals timmar bakom det arbete som krävs för att visa upp en så bra fysik som möjligt.

 

Går det att tävla i många Bikini Fitness-tävlingar och ändå behålla en sund syn på kost, träning, kropp och hälsa?

Absolut, men som jag tidigare sa så är det inte alla som förstår vad man ger sig in på när man gör en tävlingssatsning. Faktum är att det inte finns någon annan ”sport” som kräver så mycket jobb under dygnets 24 timmar så som bodybuilding gör om du inte tävlar på elitnivå. Redan som amatör kräver den här ”sporten” av dig att du ska följa en diet strikt dygnet runt, sova tillräckligt många timmar och ge ditt allt inne på gymmet.

Med andra ord – sporten är tuff. Du måste vara väl förberedd, för träningen är det lättaste. Det är det mentala som måste vara starkast.

 

Berätta om hur du började tävla. Visst var det när du bodde i USA?

Exakt! Min debut var i USA, jag skaffade mig en coach som lade upp mitt kostschema som sen uppdaterades varje vecka beroende på hur resultaten såg ut. Golds gym var helt klart det bästa stället att göra sin första tävlingssatsning på – med så många stöttande människor omkring sig, proffs som tränade bredvid mig och kunde ge tips på bra övningar. Jag trodde jag hade hittat en tävling som ”bara” skulle ligga 2-3 h bort med bil från där vi bodde, men det visade sig vara en bilresa på över 8 h bort – Sacramento! Hahaha, Jesper körde bilen och jag åt kall torsk och emellanåt fick vi stanna vid en bensinmack och jag fick posera på parkeringen och skicka formbilder till min coach som skulle beordra nästa måltid jag fick äta! En mycket lärorik första tävling som tog mig till en andraplats. 4 veckor senare, tävlade jag i San José – även där fick jag ett silver och kvalificerade mig till Regionals (Men som jag ej fick gå pga att jag inte hade ett green card). Regionals är den tävling amatörer eftersträvar att komma till för att ta hem sitt proffskort. 

 

Amanda har även tävlat i Sverige - den här bilden är tagen efter Fitnessgalan maj 2016 där hon tog hem första plats!

 

Hur var det att träna i LA? Hur är träningskulturen där?

Underbar! Om jag fick träna på ett ställe under resten av mitt liv så är det i Los Angeles, där på Golds Gym. Där är fitness en livsstil och du får prata högt om dina mål och drömmar. Och även om Gold´s gym är ”träningen mecka” var det en underbar blandning av människor som tränade där, allt från den 90-åriga damen med rollator till självaste Arnolds Schwarzenegger. Träningen förenade alla. 

 

Var befinner du dig just nu gällande träningssatsningar och tävlingar?

Just nu älskar jag styrketräningen mer än någonsin, jag är inne i en period där jag lyfter tungt och alltid har bra pass. Det är bara galet kul! Just nu är alltså fokus på att lyfta tungt och ”bygga” lite mer massa för att sen ha utvecklats tillräckligt i min fysik för att gå upp på scenen igen under år 2018. De må låta som en lång tid kvar, men är det något jag har lärt mig så är det att den sporten kräver tålamod.

 

Hur lägger du upp din träning just nu? Berätta gärna om en ”vanlig” vecka.

Just nu tränar jag oftast innan frukost, jag kör oftast runt på 3 pass och går över dem 2 gånger i veckan. Alltså 6 gympass i veckan, och nyligen la jag även in lite mer cardio också – för hjärtat får man inte glömma heller ;)

 

Har du någon favoritövning på gymmet?

Om man är bikinibrud ska man väl säga en rumpövning antar jag? Men jag älskar marklyft – för att den stärker hela kedjan och du känner dig som superwoman när du lyfter tunga mark!

 

Hur skiljer sig ditt träningsupplägg nu från när det närmar sig tävling?

Egentligen inte jättemycket, mer än att jag lägger till mer cardio allt eftersom tävlingen närmar sig, de sista veckorna ökar jag upp repsantalet och fokuserar mer på kontakt istället för att försöka mig på några PB´n med risk för att skada sig.

 

Hur ser ditt matintag ut en vanlig vecka? Har du några favoriträtter? Jag har hört talas om att du är svag för en go burgare….

HAHA burgare är livet! Skämt åt sido, fråga mig om bra burgare – jag har en hel lista. En vanlig vecka äter jag 5 mål om dagen med innehåll av protein, kolhydrater och fett, och ser till att dricka mycket vatten.

 

Ett av de mest fascinerade momenten kring tävlandet är dietandet innan. Kan du inte dela med dig kring hur ett standardupplägg brukar se ut?

Oj, de ser alltid så olika ut beroende på vem det är, utgångspunkt osv. Men allt som oftast börjar en diet med att utesluta allt ”det lilla extra” ur kosten, dvs proteinbarsen, chokladbiten, bullen till kaffet och bara äta ren mat. Därefter börjar man justera med mindre kolhydrater eller fett för att minska i kaloriintag, därefter gäller det att hela tiden följa sin utveckling, vecka för vecka för att se att resultaten går åt rätt håll. Att inte tappa för mycket i vikt, eller för lite.

 

Hur är den mentala upplevelsen av att befinna sig i en negativ energibalans under så lång tid? Hur klarar man den mentala påfrestningen?

Om man har ett mål som är så starkt att det lyser i ögonen på dig när du tänker på det – då kommer det att ge dig stark motivation och hjälpa dig enormt på vägen, för då vet du VARFÖR du gör det. Men det är absolut en utmaning och du måste vara väl förberedd, om du inte vet varför du gör det kommer du inte orka hela vägen. Målet måste vara tydligt!

 

 

Att äta måttligt efter tävling - svårare än man tror enligt Amanda! Men självklart finns det utrymme att unna sig i lagom dos. 

 

Hur är vägen ”tillbaka” till ett normalt ätande efter tävling?

Det är helt utan tvekan den svåraste biten som absolut måste få ett större fokus inom branschen. Här är det mer ofta än sällan som tävlandes blir lämnade av sina coacher utan vetskapen om vart de ska ta vägen, hur de ska äta och med en hungrig kropp som säger JA till all sorts mat. Tänk dig själv, att ha dietat i 20 veckor och sen inte ha någon plan alls. Skulle du äta allt du kom över? Förmodligen! Det är skitviktigt att vara lika noggrann efter tävlingen som innan för att hjälpa kroppen att återhämta sig på bästa sätt. Det kallas ”reverse diet” och betyder att du sakta men säkert ökar upp ditt matintag igen, och alltså fortsätter att hålla dig inom ”dietramarna”. Om det är en utmaning? Absolut, men även här handlar det om att veta varför man gör det. För att det mår kroppen bäst utav.

 

Jag kan tänka mig att många som säker sig till dig som PT är intresserade av att just tävla i Bikini Fitness, stämmer det?

Faktiskt inte, de klienter som jag har är helt ”vanliga” människor som ofta har som mål att ”tighta till sig”, ”bli starkare” och ”forma kroppen”. Det är ett underbart gäng jag har att göra med och de ger så mycket motivation!

 

Finns det något annat du vill tillägga?

Kom ihåg att vad du än väljer att göra, så ska du göra det för att DU vill, inte för att någon annan säger så, eller för att det är trendigt och ”hett” just nu. Gör det som får dina ögon att lysa när du tänker på det, då har du hittat din grej.

Det finns så många där ute, som har sämre förutsättningar, sämre tillstånd, sämre tankebanor, sämre idéer – men som ändå har lyckats! Du kan om du VILL – du måste bara vilja det tillräckligt mycket!

Glöm inte bort att du är jävligt bra! <3

 

Tack så hemskt mycket för att du ville vara med Amanda, riktigt kul att få ta del av din träning och syn på Bikini Fitness.

 

Vill du veta mer om Amandas kost och träning?

 

Följ gärna Amanda via hennes youtubekanal: "MandyFit" 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna