morgonträninghuvudbild.png

Tips för dig som ska komma igång med träningen efter ett längre semesteruppehåll

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Har du, som så många andra, vilat lite för länge från träningen i sommar och är sugen på att komma igång igen? Här kommer tips på hur du säkerställer att din träningssatsning blir hållbar.  

 

Skribent: Sierra de Goldsmith

Det är lätt att ha höga förväntningar på sig själv och sin motivation när en tänker framåt. Att sedan faktiskt aktualisera dessa förväntningarna och upprätthålla en rutin övre en längre tid är betydligt svårare. Många upplever att följande råd hjälpt dem hitta ett sätt att ta sig an träningen på ett mer hållbart sätt. Testa du med, så kanske motivation räcker längre fram än till oktober i år...

 

1. Börja långsamt

Undvik att gå "all in" med dubbla träningspass och en stenhård diet. Gör hellre lite mindre än du egentligen vill, för att sen utöka mängd, intensitet och duration allt eftersom du kommer in i det. Då minskar du dels risken för skador, men får också lättare att motivera dig eftersom varje träningspass inte blir associerat med ångest, smärta och blodsmak i munnen.  

 

2. Undvik rushen

Finns det något mer frustrerande än att vänta på en maskin/ställning i gymmet eller att inte få plats på ditt gruppträningspass? Det kan få vem so helst att tappa modet. Ett förslag är därför att hitta en tid att träna som gör att du missar den värsta rushen. 

 

3. Ha ett SMART mål med din träning

Psykologisk forskning visar att mål uppfyll enklare om de uppfyller följande kriterier:

S: Specifikt. Ditt mål bör vara tydligt och konkret, exempel träna 3 styrkepass per vecka och endast äta godis på lördagar. Undvik diffusa mål som att "träna mer och äta bättre". 

M: Mätbart. Se till att det går att mäta hur väl du uppfyllt ditt mål, exempelvis antal timmar spenderat på gymmet eller antal kilo du ska klara att lyfta i marklyft. Det här gör det enklare att se när du uppfyllt delmål. 

A: Accepterat. Det ska vara ett beteende du faktiskt VILL göra, inte bara känner att du borde göra. 

R: Realistiskt. Ett smart mål ska även vara realistiskt och möjligt för dig att uppnå. Du kan absolut sikta högt, men inom realitetens gränser. 

T: Tidsbestämt. Ha en tidsram där du sätter datum för när du ska ha uppfyllt olika delmål och slutligen även ditt långsiktiga mål. 

 

4. Involvera andra

Berätta för andra att du planerar att prioritera träningen framöver, det kommer underlätta för dig om människorna i din vardag stödjer din satsning. Ett annat bra sätt att höja motivationen är att hitta en träningspartner som du kan gå till gymmet med. 

 

5. Hitta en träningsform du gillar

Det sista men kanske viktigaste, rådet är att hitta en träningsform som du faktiskt brinner för. Det finns så oroligt många olika sätt att röra på kroppen: testa olika typer av gruppträning, gym, crossfit, yoga, dans, klättring, simning eller varför inte tennis?

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna