fiayoga.png

Julkalendern: del 2 - yoga challenge!

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

 Andra advent är runt hörnet och därmed årets andra julutmaning. Denna gång är det yoginin Sofia Löfstaf som bjuder på en yoga-challenge!

Skribent: Sofia Löfstaf

 

"Nej, jag har inte tid..."

Så säger vi ganska ofta om ganska mycket. Och det är nog helt sant för det är mycket som skall göras och inte minst i juletid…

Den senaste tiden har jag jobbat på att ändra mitt ”Jag har inte tid” till ”Jag tar mig tid”. Jag jobbar på att ta mig tiden för de saker som jag vet är bra för mig. Saker jag mår bra av. För en lucka i schemat kommer oftast inte av sig själv, vi måste istället skapa den. Jag jobbar med yoga vilket innebär att tänker på det och pratar om det varje dag. Men jag måste också ta mig tiden att göra det själv! När man gör något regelbundet så får man resultat och 10 min om dagen är betydligt mer än 0 min om dagen.

 

 

Den senaste tiden har jag jobbat på att ändra mitt ”Jag har inte tid” till ”Jag tar mig tid”. 

 

Utmaningen 

Så utmaningen i sig är egentligen inte positionerna utan att faktiskt ta sig tiden att göra det!

Ta dig tiden att göra 10-15 min varje dag och resultaten kommer att kännas både i kropp och knopp. Och känner du dig för stressad för att göra 10-15 min varje dag så borde du göra 60 min. Och helt ärligt: har du tid för Facebook har du tid för yoga!

Jag rekommenderar en lugn plats (till att börja med) och tänk på att en lugn plats också kan vara inlåst på toaletten mitt under klapp-öppningen på julafton. 

 

Sofias mini-yoga klass för ALLA

  • - Enkla men effektiva övningar. 
  • - Intention: Jag tar mig tiden!
  • - Andas långa lugna andetag – in och ut genom näsan

 

Katt-Ko

Stå på alla fyra. Andas ut och skjut rygg som en katt, andas in och svanka lätt. Upprepa ca 2min. Värmer upp din core.

 

Barnet – med sidostretch

Från alla fyra: bredda avståndet mellan knäna och lägg stortårna mot varandra. Sätet ner mot hälarna, magen och bröstet sjunker ner mot golvet och armarna (först) rakt fram. Vrid överkroppen över till höger sida och sträck ut vänster hand snett framåt mot höger = stretch för hela sidan. Stanna ca 1 min och upprepa på andra sidan.

 

Nedåtgående hund

Från alla fyra: Lyft knäna från golvet, tryck i händerna och sträck på armarna och ryggen, svanskotan drar sig uppåt och bakåt. Satsa först på rak rygg och något böjda knän – med tiden kommer även benen bli raka och hälarna komma ner till marken. Stanna 1-2 min

Detta är en grym position för hela kroppen – framför allt stretchar den baksidan och stärker axlar, rygg, handleder och fotleder.

 

Halv brygga

 

Ligg på rygg: sätt i fötterna i marken och placera dem höftbrett isär. Armarna ligger längs med sidorna med handflatorna vända upp. Tryck ner svanken i golvet, lyft svanskotan och rulla upp höfterna i luften. Aktivera hela baksidan av kroppen! Hälarna skall vara rakt under knäna.

Stanna ca 2 min. Öppnar hela framsidan + bröstrygg samt stärker baksidan

 

Liggande tvist

 

Ligg på rygg och lägg armarna rakt ut åt sidorna med handflatorna upp. Dra upp knäna över magen och låt dem falla tillsammans över till höger sida, se till att båda skuldrorna ligger kvar i mattan. Slappna av! Upprepa på andra sidan. 2 min/ sida. Tvistar är godis för ryggen och jobbar även med axlar och kan komma åt krig höft/ utsida lår.

 

Avslappning

Ligg på rygg och låt armarna landa en bit ut från kroppen med handflatorna upp. Benen får gärna ha lite mellanrum från varandra. Slappna av i hela kroppen och njut! Stanna minst 3 min.

Och om du inte har tid så kan du ju i alla fall testa EN av övningarna :) 

 

/Sofia Löfstaf, yogainstruktör 

 

Vill du yoga med Sofia? Hon har klasser: 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna