lanahuvud.png

Hur tränar du, del 5: Lana Kos

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Vi har intervjuat Lana Kos, gruppträningsentusiasten som gärna åker på träningssemester och njuter av det sociala kring träningen.

Skribent: Sierra de Goldsmith

Intervjun

Hej Lana! Berätta om dig själv och hur det kom sig att du började träna på Nordic Wellness

Jag heter Lana och har bott i Göteborg sen 2001. Jag har spelat gitarr sen högstadiet och tagit många gitarrlektioner och gör det idag också. Efter studenten hade jag planer på att söka in på musikhögskolan men  av en slump kom jag in på tandhygienistprogrammet. Jag tog examen 2007 och trivs bra med mitt yrke och tycker om att möta olika människor på jobbet.

Anledningen till att jag började träna på NW och överhuvudtaget var för att jag en dag utanför gymmet träffade Maria Björneloo. Vi pratade och hon frågade mig om jag tränade något och sa att hon är instruktör på NW. Jag sa att jag inte hade någon tid för att träna och då peppade och motiverade Maria mig till att börja träna. Hon gav mig en tankeställare och när vi skiljdes åt gick jag direkt NW Exclusive och köpte 1 års kort. En lördag gick jag på ett cykelpass på Exclusive och det visade sig att Maria hade det passet vilket var jättekul. Hade jag inte träffat henne hade jag aldrig börjat träna för jag hade aldrig varit på ett gym innan och hade inte ens en tanke på att börja träna förrän jag träffade henne. Då hade jag ingen kunskap alls om träning. Träningen har förändrat mitt liv och därför är jag glad och tacksam för att jag har träffat Maria.

 

Vad gillar du mest, gruppträningsklasser eller att träna på gymmet? Varför?

Jag gillar mest gruppträningsklasser för att där har man en instruktör som leder/tar mig igenom passet, säger hur och vad/varför man tränar de muskelgrupper man tränar. Jag blir också peppad, motiverad, inspirerad och får energi. Instruktören går igenom tekniken som är jätteviktigt för utveckling, resultat och för att inte skada sig. För några år sen tränade jag på gymmet 1 gång/veckan men träningen tog längre tid och jag blev omotiverad och slutade.

 

På vilka klubbar tränar du oftast?

Eftersom jag tycker att Maria Björneloo är den bästa instruktören så tränar jag mest i Kållered där hon har pass. Sen tycker jag också att deltagare i Kållered är trevliga, sociala och att vi har bra gemenskap.

 

Vilka klasser är dina favoriter?

Mina favoritklasser är Bodypump, Bodyvive  och CX. Första gången när jag gick på dessa pass fastnade jag direkt!

 

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

Jag går på pass där jag både får styrka och kondition och på det sättet varierar min träning och får utveckling. Ibland har det hänt att ett pass har blivit inställd och då har annat pass satts in och då har jag utmanat mig genom att köra det passet som jag i vanliga fall inte kör för att komma ut ur min trygghetszon.

 

Har du alltid haft ett träningsintresse eller när startade det?

Jag har alltid tyck om idrott i skolan och alltid varit med för att jag tyckte att det var roligt och hoppade aldrig över det. Jag har alltid på fritiden på skoj spelat basket, fotboll och andra bollsporter. När jag började på gymnasiet tränade jag ingenting alls och hade då ett långt träningsuppehåll.. Det riktiga träningsintresset startade, som sagt, när jag träffade Maria Björneloo och det var då min träningsresa började.

 

Vad betyder träningen för dig?

Träningen betyder jättemycket för mig och är en  stor del av mitt liv. Jag jobbar inom ett yrke där jag utsätter kroppen för ensidiga rörelser hela tiden som kroppen inte är van vid. Av den anledningen måste jag därför träna för att stärka upp min kropp/muskler och på det sättet kunna fortsätta jobba som tandhygienist. Man ska ta hand om sin kropp för att orka mer, må bra och få energi till att göra saker.

Träningen gör mig dessutom glad! Den sociala biten som följer med träningen betyder jättemycket för mig. Jag träffar också en hel del deltagare utanför gymmet som också har blivit mina vänner.  Det är extra kul att umgås med människor som har samma intresse som jag och som förstår varandra. Jag har fått så många nya vänner via träningen som jag annars aldrig hade fått eller träffat i mitt liv och det är underbart. Sen har jag också via träningen träffat min underbara träningsfamilj, som vi själva kallar det för, och det är jag mycket glad för. Vi är ett gäng som tränar ihop och träffas också utanför gymmet.

 

 

Har du någonsin haft ett ofrivilligt uppehåll från träningen? Vad hände då?

För 2 år sen fick jag problem med min arm pga jobbet som gjorde att jag gjorde ett ofrivilligt uppehåll av träningen. Jag gick till en läkare och sjukgymnast och fick ett rehabiliteringsprogram som jag gjorde i 6 månader. Jag anpassade träningen och kom tillbaka sakta men säkert. Min sjukgymnast tränade också olika gruppträningspass så jag fick tips av henne hur jag skulle göra och vad jag skulle tänka på vilket var jättebra. Eftersom hon tränade själv så förstod hon mig och det betydde mycket för mig. Jag ändrade också så gott det gick hur jag jobbade på mitt jobb och för att jag inte skulle göra så många ensidiga rörelser.

Vid ett annat tillfälle fick jag ont i mitt knä och hade också då ett träningsuppehåll men inte under lika lång tid. Smärtan uppkom efter att jag gått runt i hela New York i fel skor som orsakade en belastning i knäet. När man är aktiv och tränar så som jag gör så är det verkligen svårt när man får ett ofrivilligt träningsuppehåll men man får ha mycket tålamod och kämpa och ta sig tillbaka så man kan fortsätta göra det man tycker om.

 

Finns det tillfällen då det blir svårt att hinna med träningen?

Nej, jag hinner alltid med träningen för att jag åker alltid efter jobbet och tränar och sen är jag färdig. För andra kan jag tänka mig att det ibland kan vara svårt att få ihop allt när man t.ex. har familj och ska hinna med allt som ska hinnas. 

 

Upplever du att din omgivning förstår ditt träningsbehov?

Min omgivning förstår vikten av att träna för det handlar också om mitt yrke som är väldigt monoton och för att kunna fortsätta jobba måste jag träna och underhålla det. Men det finns ju självklart också de som inte förstår varför man tränar, ifrågasätter och kommer med negativa argument, vilket kan vara mycket tröttsamt. Det handlar mest om okunskap från deras sida och det okända som de inte är bekanta med. Träning är också väldigt socialt och det finns de som inte förstår och tänker på det för man träffar så mycket underbara människor och det är extra roligt när man har samma intresse.

 

Du åkte nyligen på Nordic Wellness träningsresa. Berätta gärna om den upplevelsen! Hur många pass blev det om dagen?

Detta var min andra träningsresa med NW och jag är så glad att jag kunde följa med igen och det var jättekul! Jag har träffat så underbara deltagare och instruktörer och vi har haft det så roligt där vi har tränat, skrattat och umgåtts. Man kunde göra precis som man ville på resan. Ville man träna så kunde man göra det för det fanns alltid tillgängliga pass att välja mellan och ville man inte träna så kunde man hitta på något annat eller gå till stranden. Det blir en så bra atmosfär när alla är där av samma anledning som man själv och man peppade och blev peppad av andra deltagare och instruktörer. Jätteduktiga instruktörer var med som hade grymma pass . De brydde sig om oss och lyssnade om vi hade några önskemål.

Jag har rekommenderat alla jag känner om att följa med på nästa resa för det tänker jag göra igen. Alla kan följa med på resan och man behöver inte vara medlem. Min personliga utmaning på resan var att jag gick på yoga varje morgon som jag i vanliga fall aldrig går på hemma. Det var kul att köra alla pass ute, speciellt yoga vid havet . Jag körde max 2-3 pass/dag för att jag ville ha variation på träning och att simma i havet som jag tycker mycket om att göra. Jag hade en bra balans där tycker jag för jag fick ut mycket av båda saker. Det som också är bäst med resan är att vi fortfarande efter resan har kontakt och vissa av oss träffas och kör pass ihop hemma också och jag har fått nya vänner som är jätteroligt. Jag är jättenöjd med resan.

 

Vad gör du när du inte tränar?

Jag träffar mina vänner och vi hittar på olika aktiviteter. Jag har både vänner som tränar och som inte tränar. Jag tar också gitarrlektioner, går på Operan och tittar på olika föreställningar, allt från opera till dans och musikaler. Jag går också en hel del på Konserthuset och tittar på symfoniorkester och olika spännande konserter som jag njuter av.

 

Vad är ditt bästa tips för att hitta motivationen till att ta sig till gymmet?

När det gäller mig själv så har jag aldrig behövt någon motivation till att ta mig till gymmet för det är så kul att träna och sen vet jag också att mina träningskompisar finns där och väntar på mig. Mitt bästa tips för att hitta motivationen till att ta sig till gymmet är att man kan utvecklas ännu mer genom att utmana sig ännu mer för att bli mer starkare och uthålligare och också få resultat som gör att man blir ännu mer peppad. Pratar man inte med någon på gymmet så är mitt tips att börja göra det och vara social och då är det också roligare när man vet att den/de man har pratat med också är där och då ser man fram emot att gå till gymmet, blir motiverad och då blir allt lättare när man är där.

 

När man tränar så mycket som du gör måste man äta därefter. Hur ser en vanlig matdag ut för dig?

En vanlig matdag för mig är att jag äter frukost varje dag som är den viktigaste grunden för dagen. Jag äter mellanmål på jobbet och lunchen består av en rejäl portion mat. Någon timme senare äter jag lite lättare mellanmål och efter jobbet innan träningen äter jag lite större mellanmål. Efter träningen tar jag alltid en banan och när jag kommer hem äter jag direkt en stor portion mat. Jag är mycket noga med att få i mig den mängd mat jag behöver med tanke på att jag tränar en hel del och för att jag ska orka fortsätta träna och utvecklas.

 

Har du ätardagar eller unnar du dig något extra gott när du känner för det?

Jag har inga ätardagar och unnar mig alltid något extra gott när jag känner för det. Jag unnar mig något gott varje dag och har aldrig försökt ta bort något utan äter precis vad jag vill och det jag känner för.

 

Hur ser du på tajmingen av mat? Äter du alltid något direkt efter passet eller väntar du?

Tajmingen av mat är jätteviktigt för mig så jag är alltid noga med det för man måste fylla på kroppen med mat efter ett pass för att återhämtningen ska bli optimal. Eftersom jag alltid åker hem direkt efter träningen så äter jag alltid en banan och äter sen direkt när jag är hemma. Men om jag ska iväg efter ett pass så äter jag mat direkt på gymmet. Jag äter alltid 30 min efter ett pass och väntar aldrig längre än det.

 

Använder du ett kosttillskott? Om ja,vilket och när?

Innan använde jag i perioder kosttillskott BCAA och Gainer som jag var noga med att ta på vissa tidpunkter. Jag drack alltid BCAA 2 timmar innan ett pass och märke att jag orkade mer på passet och återhämtade mig snabbare efter. Jag drack alltid Gainer direkt efter träningen och sen åt jag mat direkt när jag kom hem. Jag använder inte längre några kosttillskott utan nöjer mig med en banan direkt efter ett pass.

 

Har du någonsin funderat på att utbilda dig till instruktör?

Ja, jag har funderat fram och tillbaka på att utbilda mig till instruktör och bestämt mig för att fortsätta vara deltagare för jag trivs bäst som det. Om jag hade utbildat mig hade jag nog satsat på mitt favoritpass som är Bodypump.

 

Tusen tack Lana för att du ville vara med i bloggen!

/Sierra de Goldsmith. leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna