johanhuvud.png

Hur tränar du, del 4: Johan Pettersson Strömer

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Artikelserien där du en gång per månad får inblick i hur motionärer och atleter tränar på Nordic Wellness. Denna vecka: Johan, gruppträningsinstruktör, PT, utvärderare för Les Mills med en träningsbakgrund i bland annat MMA och handboll. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Idag får ni äran att träffa Johan - killen som imponerar med sina energi och fysiska form. Han kombinerar sitt vanliga jobb med PT-klienter, 6 intensiva gruppträningsklasser i veckan, 7-8 egna träningspass på gymmet samt instruktörsutbildningar. Johan skildrar i följande artikel det komplexa i att hitta balansen mellan återhämtning, träning och motivation. Johan har lyckats med det svåruppnåeliga - konsten att balansera en strikt kosthållning och intensiv träningsrutin på veckodagarna och rejält med återhämtning och god mat på helgerna.  

 

Intervjun

 

 

Hej Johan, riktigt kul att du ville vara med! Du kan väl börja med att berätta lite om dig själv och din träningsbakgrund?

Jag kommer från en gård utanför Karlsborg som ligger vid Vättern cirka 20 mil från Göteborg. Arbetar idag förutom med träning som ingenjör på konsultbolaget Semcon och har ett uppdrag på Volvo GTT som geometriarkitekt. Min träningsbakgrund är främst inom handboll och fotboll, men även kortare sessioner inom bordtennis, ishockey och skytte. För några år sedan tränade jag MMA och tävlade lite i submission wrestling. 

 

På vilket sätt jobbar du med träning idag?

Idag arbetar jag främst med gruppträning och då i form av klasser samt instruktörsutbildningar hos Nordic Wellness. Jag har några få pt-klienter kvar och då några som jag haft i över sex år och då kan det bli lite svårt att skiljas. Förutom det arbetar jag som utvärderare för Les Mills Nordic.

 

 

Hur kom det sig att du gav dig in i träningsbranschen?

Ja du det vet jag fortfarande inte riktigt. Gick på en boxklass på ett då 2003 nyöppnat gym i Karlsborg, Motionspalatset, och sen skickades jag till Göteborg på utbildning i något som hette Aerobox och sedan Indoor Cycling. Gick även utbildning i Bodypump 2003 men trots godkänd utbildning så har jag aldrig instruerat något klass i det.

 

Varför blev det just Nordic Wellness?

När jag flyttade till Göteborg 2008 så var det det Nordic Wellness, då Sportlife,  jag hörde bäst omdömen om. Tror det var 13 klubbar inne i Göteborg då.

 

Hur många klasser instruerar du i veckan?

Jag instruerar sex klasser, måndag till onsdag. Bodyattack, Sprint, Cykel, GRIT Plyo, GRIT Strength och Bodycombat.

 

Tränar du även utöver dina klasser?

Jag styrketränar 7-8 gånger per vecka för att kunna prestera mer på mina klasser, hålla mig skadefri plus att jag tycker det är kul! Utöver det försöker jag försöker gå på en klass i veckan, köra igenom vissa av mina egna klasser 1-2 gånger per vecka plus nu när det börjar bli lite varmare köra en kortare löprunda.

 

Vilket är ditt bästa träningsminne som instruktör?

Oj det är några stycken, dels många kickar när jag presenterat på konvent men också sådana gånger när jag fått med mig hela gruppen på mina klasser, varje fantastisk deltagare utmanar sig fullt ut och stämningen bara är på topp!

Ska jag välja ett tillfälle så får det bli första gången jag presenterade Bodycombat på ett konvent. Det var på Svenska Mässan tillsammans med min gamla teampartner Mikael Andersson och Les Mills-tränaren Petter Ehrnvall. Det var 60 endorfinhöga minuter!

 

 

På vilket sätt skiljer sig den träning du får ”på köpet” av att instruera och din egna träning?

Den egna träningen är främst styrketräning, rörlighet och rehab medan gruppträningen till största del blir olika former av konditionsträning med en del uthållig styrka.

 

Hur lyckas du hålla så hög träningsmängd? Har du någonsin blivit övertränad eller skadad på grund av träningen?

Den höga träningsmängden kan jag hålla för att jag nästan bara tränar saker jag tycker är roligt plus att jag mår väldigt bra både fysiskt och mentalt av att träna. Träning är min terapi!  Något som jag tycker är kul att jag och min flickvän delar intresset för träning och tränar mycket ihop.

Jag har problem med området runt baksidan av axeln som gör att det ibland gör ont i en del pressövningar, strålar ner i armarna. Så fort jag sköter rörlighets- och styrketräning så brukar det ge med sig. När jag spelade handboll blev det ju en del småskador men på senare år är det enda jag råkat ut för är “felträning” och då fått problem med knäna då jag när jag instruerat GRIT. Jag har då utfört övningar, gått runt och coacha deltagare individuellt, blivit kall och sedan gått in och maxat t.ex. några hopp. Var borta i sex månader och har fortfarande problem om jag missköter kör rehabilitering och rörlighetsträning.

 

Håller du med i påståendet att alla behöver minst en vilodag i veckan?

Det beror på vad som menas med vila. Jag planerar inga rena vilodagar eftersom det ofta kommer oplanerade vilodagar av olika anledningar. Däremot kanske det bara blir träning av biceps en dag och då vilar ju resten av kroppen. Eftersom jag har sex hyfsat högintensiva klasser på tre dagar försöker jag köra träning med betydligt lägre puls och mindre explosiva rörelser dagen efter.  Jag sitter väldigt stilla på mitt ingenjörsjobb så den tid jag rör på mig är egentligen väldigt liten sett till en hel vecka.

Börjar du med träning eller kanske är mindre vältränad så kanske minst en vilodag per vecka är motiverat. Olika personer behöver nog olika mycket vila även om det finns generella riktlinjer.

 

Många som jobbar inom träning håller ett väldigt högt tempo i livet generellt och ställer höga krav på sig själva, känner du igen dig i den beskrivningen?

Måndag till och med onsdag har jag högt tempo och kanske när jag arbetar vissa helger men annars är mitt tempo väldigt lågt torsdag till och med söndag. Däremot har jag nog haft högra krav på mig själv gällande saker där jag själv velat ta mig framåt men jag har inte haft högra krav på mig själv i allting.

 

Hur lyckas du få balans mellan aktivitet och vila?

Jag gör saker som jag tycker är roliga och i och med att jag arbetar långa dagar måndag till onsdag så finns det mycket utrymme till vila de andra fyra dagarna. Med åren har jag blivit bättre på att ta det lite lugnare om jag känner att jag behöver det och träna mer effektivt.

 

Du träffar otroligt många människor som vill ha din hjälp med att komma i form. Vad är det vanligaste misstaget de gör gällande sin träning? Vad hindrar dem från att komma i den form de önskar?

Jag tror utmaningarna ligger i att människor saknar kunskap, eller får för mycket kunskap genom olika medier och jag förstår att det är lätt att bli förvirrad när många säker olika. Framförallt tror jag att det saknas motivation och disciplin för att utföra träningen eller sköta kosten för att nå sina mål. Många är ofta mer motiverade till att äta för mycket eller göra något annat än att utföra den träning de behöver. Kommer de dock över sin egna tröskel är de mentala och fysiska resultaten kommer brukar det bli lättare. Gäller att vara disciplinerad den första biten!

En personlig reflektion idag är att väldigt få verkar träna excentrisk träning, den träning som är när du håller emot och stärker muskeln i den fas då dina leder utsätts mest. Jag tycker att den fasen av träningen är oerhört viktig då den kan öka dina chanser att undvika skador. Det är många som bara släpper ned vikterna i många övningar. Verkar inte ligga mycket fokus på bål heller då flera kör med lyftarbälte även då de kör biceps, latsdrag och så vidare

 

En överdriven besatthet av träning, hälsa och en nyttig kosthållning blir ett allt vanligare problem, samtidigt som många rör sig alldeles för lite, äter fel och helt negligerar sin hälsa. Har du några tankar om hur vi som jobbar inom träning ska lyckas nå bägge dessa grupper?

Som personlig tränare är jag mer intresserad av den mentala utvecklingen som mina klienter har. Det är väldigt häftigt att se när en person utvecklar ett bättre självförtroende och självkänsla pga att den vågat göra något den tidigare inte vågat, lärt sig något nytt nått ett mål!

Oavsett vilket problem en person har så är det ju den personens upplevelse av det som spelar roll för den personen vilket inte är bra! Rent spontant känns det som att hälsoproblemet med övervikt är betydligt större för samhället än det med för mycket träning eller för nyttig kost. Men båda problemen om jag får gissa rotar sig kanske ofta i hur människor mår mentalt.

Vi som arbetar med träning behöver göra ett val. Är det viktigaste att ha magrutor eller att du mår bra och har roligt? Självklart utesluter inte det enda det andra. I och med sociala medier behöver vi tänka på hur vi vill vägleda och inspirera andra. Om jag lyckas reducera min fettprocent eller få en större biceps så kanske jag lägger upp det på t.ex. instagram, men jag försöker oftare lägga upp t.ex. bilder för att inspirera med fokus på olika typer av prestationer. Blanda mellan fysiska och mentala prestationer samt visa att jag har roligt med min träning. I slutändan är väl ändå det viktigaste att du har roligt?

 

Att träna på din nivå kräver en hel del energipåfyllning! Vilken är din matfilosofi? Utesluter du något ur kosten eller är du allätare?

Jag förstår att människor tror att jag äter massor med tanke på hur mycket jag tränar men när jag inte tränar så sitter jag stilla nästan hela dagarna. Mitt förhållande till kost är komplicerat. När jag var yngre var jag överviktig och hade en hel del öknamn. Även fast jag höll på med flera sporter samt bodde på landet och därmed rörde mig mycket ute i naturen var jag överviktig så jag åt alldeles för mycket.

Det där har nog satt spår och jag tröstäter nog gärna eller så äter jag bara för att jag sugen även om jag inte är hungrig. Jag tycker om att sitta framför tv:n på ledig tid och äta för mycket. Har väldigt lätt att gå upp i vikt men att gå ned det igen tar som för många andra längre tid. Min egen kroppsuppfattning är nog skev efter erfarenterna som barn.

Jag har testat flera olika kostupplägg, lyssnat på andra, men kommit fram till vad jag tycker fungerar för min kropp både mentalt och fysiskt. Det upplägget är att på vardagar håller jag en strikt kost med väldigt lite kalorier jämfört med vad jag enligt generella riktlinjer borde äta. Prio 1 är att få i mig tillräckligt med protein och jag äter 2,5 – 3g per kilo kroppsvikt, sedan fördelar jag jämt mellan fett och kolhydrater. 

På helger eller då jag är ledig, dvs utan vanliga rutiner så faller ofta disciplinen och motivationen att sköta kosten och jag äter betydligt mer och mat som räknas som onyttig. Tack vare den strikta kosten under vardagar håller jag en hyfsad jämn fettprocent och min kropp mår bra. Den gör också att jag alltid kan tacka ja till att ”unna mig” saker då och då även under veckodagar, t.ex. om någon vill gå ut och äta.

Dock är jag en periodare och går ofta upp flera kilo under semester och andra längre ledigheter då jag tränar betydligt mindre kondition och äter mer eftersom jag gillar att äta när jag är ledig. Jag har en vision om att en dag hitta en disciplin som gör att jag kan fördela kalorierna mer jämnt under veckans alla dagar. Trots mitt låga kaloriintag med fokus på protein kan jag träna hårt både vad det gäller högintensiv konditionsträning och tyngre styrketräning.

Detta är ju vad som funkar för mig. När det gäller min matfilosofi så är den att det kost som du är motiverad och disciplinerad att hålla för att du ska må bra mentalt och fysiskt samt då dina mål är den bästa kosten för dig! Det finns många matexperter som jag tycker saknar ödmjukhet trots att de är erfarna och borde har mycket kunskap. Även om det då finns flera saker inom kost som har visats fungera i studier så måste du ha motivationen, disciplinen och kunskap att använda dig av dessa.

 

Hur ser en vanlig matdag ut från morgon till kväll?

Jag är väldigt lat när det gäller vardagsmat så äter i stort sett samma sak varje dag eller väljer mellan några få alternativ.

Måndag-fredag äter jag:

  •        Före morgonträning: Vassleprotein med vatten, någon typ av koffeindryck.
  •        Frukost: Keso, kesella, müsli blandat med vassleprotein.
  •        Lunch: Nötfärs eller kyckling med broccoli- eller blomkålsmos (i perioder lägger jag till ris        eller potatis också)
  •        Mellanmål 1: Vassleprotein med vatten eller ägg.
  •        Före träning: Någon form av bar och koffeindryck.
  •        Efter träning: Vassleprotein med vatten
  •        Middag: Nötfärs eller kyckling med broccoli- eller blomkålsmos (i perioder lägger jag till          ris eller potatis också).

På torsdagar byter jag ut kött mot vegetariska alternativ.

På fredagar lägger jag till fredagsfika på jobbet och ofta hamburgare, pommes och en eller några öl till middag efter träning.

 

Vad unnar du dig på helgerna? (Ditt instagramkonto har redan avslöjat att du gillar en bra burgare och lyxfrulle….)

På helger unnar jag mig för mycket. Det blir ofta lite alkohol kanske, två till tre öl och en whiskey, ofta surdegsfrallor till lördagsfrukost och som du säger hamburgare eller annan mat. Blir en hel del viltkött, älg, rådjur och vildsvin från våran skog, samt kakor och godis.Tack vare den strikta kosten på vardagar så påverkas inte min fettprocent så mycket men om det är så bra för kroppen är en annan fråga.

 

Den viktigaste frågan sparade jag till sist! Var hittar man Sveriges godaste hamburgare?

Jag växte upp med kött från egen gård, både nöt och viltkött så tycker du som jag att köttet är prio 1 så äter jag helst på någon av de två Burgersson-restaurangerna. De har närproducerat kött från Gröna Gårdar som jag själv köper kött från ibland. Jag har ätit där hur många gånger som helst och alltid varit nöjd med mat och service! Det fanns en period då de på en av restaurangerna var tvungna att servera well done och då åt jag inte där. För mig är att servera nöt- eller viltkött well done samma sak som att förstöra det! Sen är de burgarna jag gör själv hemma med hjälp av min köttkvarn också sjukt goda!

Tack Johan för en ärlig och personlig redogörelse av dina tankar kring träning, kost och hälsa. En fröjd att läsa!

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent. 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna