löpninglöpband.jpg

Sugen på att förbättra din löpteknik? Testa löpning i grupp på Nordic Wellness!

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Att springa i grupp är både motiverande och givande. Vill du komma igång med löpningen eller förbättra din löpteknik för att få ut mer av dina träningspass? Testa Free fall running, ett gruppträningspass med fokus på teknik. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Att springa i grupp kan göra underverk för motivationen. Jag blev intressera av klassen Free fall running på Nordic Wellness  och bestämde mg för att testa på och intervju en experrt - instruktören och PT Rebecka Merkkiniemi.  

Free fall running är en löpklass med fokus på löpteknik. Med en god löpteknik blir du en snabbare löpare, minskar skaderisken och ökar ditt välbefinnande, både fysisk och mentalt. Under passet jobbar du med viktiga komponenter av löpningen så som korrekt hållning, fotisättning och styrka. En givande och framför allt rolig klass för att hjälpa dig bli en bättre löpare. 

Nedan hittar du intervjun med Rebecka Merkkiniemi, instruktör i passet Free Fall Running på Nordic Wellness Backaplan (nosdagar 18:00) för att höra hennes tankar om konceptet.  

 

intervjun

Hej Rebecka, instruktör i Nordic Wellness träningspass "Löpning Teknik"! Berätta om dig själv och din instruktörsroll på Nordic Wellness.

Hej! Jag är 25 år, lever tillsammans med min man och 15 månaders son i Göteborg. Just nu är jag föräldraledig och annars jobbar jag som fritidspedagog samt löpinstruktör. I grunden är jag utbildad idrottsvetare/hälsopedagog, massör och personlig tränare. Jag började min instruktörsroll 2011, då jag instruerade i Zumba och sen har jag vidare jobbat som PT samt hållit i gruppträning som crosscage. I dag är ligger mitt fokus på löpteknikklasserna, där jag både får utlopp att leda en grupp men även jobba individuellt med människor som hela tiden vill hitta verktyg för att bli bättre.

 

 

Hur kom det sig att du började med löpning i grupp?

Jag gick en utbildning genom NW och på audition kände jag direkt att detta var något för mig. Jag älskar teknik! Har dansat i många år som kunde användas till min fördel i löpteknik, som handlar mycket om kroppskontroll. När jag själv började skola om min löpteknik och märkte hur mycket det hjälpte mig i min löpning ville jag sprida denna kunskap vidare. Att få träffa teknikintresserade människor i en mindre grupp skapar också ett klimat där det finns utrymme för frågor och tankar som dyker upp under passets gång där vi lär av varandra.

 

Hur går ett teknikpass i löpning till?

Teori och praktik inbakat. Vi börjar med övningar stillastående och tar oss stegvis upp till springande i olika tempo. På mina pass kör vi alltid någon form av intervallträning för att samtidigt jobba med konditionen.

 

Vilka kan ha nytta av att gå på en teknikklass i löpning, tycker du?

Alla! Löpteknik handlar likväl om att få kroppskontroll och lära sig att föra sig framåt, om det så är gående, samt att jobba med sitt sätt att bära upp kroppen.

 

Behöver man vara vältränad och ha löpvana sedan innan?

Nej, alla kan vara med.

 

Finns det några kontraindikationer, när ska man undvika just detta pass?

Att komma på klassen för att testa vad som händer med, t.ex. smärta i knä, när tekniken ändras skadar inte. I flera fall har jag haft kunder med olika åkommor, där smärtan minskat/försvunnit då de ändrar sätter att ta sig framåt. Så kan inte direkt säga att klassen ska undvikas av någon. Det viktiga är att i så fall berätta för mig som instruktör innan passet börjar vad du har för problem för att då bästa möjliga hjälp.

 

Kan du ge ett förslag på ett bra träningsupplägg för en person som tränar regelbundet, men inte sprungit särskilt mycket och som ska springa Göteborgsvarvet i maj?

Kom till mitt pass för att få tips för "ekonomiskt löpning".

Kör intervallträning, pressa pulsen;)!

Sen är det bra att testa kroppen på något långpass för att låta kroppen få känna påfrestningar som uppstår under en längre sträcka. Tänk på att inte lägga ett långpass för nära inpå Varvet, du behöver vara uppvilad inför dagen. Så aktiv vila dagarna innan är att rekommendera:)

 

Avslutningsvis skulle jag vilja fråga lite om löpning och graviditet. Många av våra medlemmar är nämligen gravida eller har nyligen fött barn och skickar in frågor om löpning. Hur ser du på löpning och graviditet? När tycker du det är rimligt att dra igång med löpträning efter en förlossning?

Man bör vara försiktig med löpning under graviditeten. Från ungefär mitten av graviditeten kan det vara en bra idé att välja en skonsammare typ av konditionsträning. Det är viktigt att vara medveten om att hormonet relaxin som bland annat mjukar upp ALLA leder i kroppen produceras under graviditeten. Att då utsätta kroppen för hårda stötar ökar risken att få ont i fogar och leder under graviditeten och även efter förlossning. Att utsätta bäckenbotten för stötar när den är uppmjukad gör att den försvagas kan till exempel bli svårt att hålla tätt samt hålla kontakt med bäckenbotten. Så länge man ammar är relaxinnivån hög. Trots att det känns bra under tiden kan problem till och med komma ett år efter. Så det är viktigt att tänka långsiktigt.

Efter v.20 förskjuts även tyngdpunkten vilket ökar svanken. En ökad svank gör att sätesmusklerna kopplas bort, som ska vara påkopplade. Ökad svank ökar även risk för ländryggsproblem, som gravid får ländryggen redan en ökad belastning än vanligt. Därför kan det vara till fördel att inte utsätta ryggen för hårda stötar.

Alla har vi olika förutsättningar utifrån bland annat graviditet, förlossning, återhämtning så det är svårt att generellt säga när man kan börja med löpträning efter förlossningen. Relaxinet är kvar så länge du ammar och gör kroppen instabil och skaderisken ökar. Det är därför viktigt att stärka upp lederna muskulärt först.

Sammanfattningsvis: stressa inte med löpningen under/efter graviditeten, det viktigaste är att stärka upp den djupa bålmuskulaturen samt hela kroppen för att starkt komma tillbaka till löpningen utan ökad risk för skador.

 

Tack för att du ville vara med i bloggen!

 /Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna