2.jpg (1)

Öka din vardagsmotion med dessa enkla knep

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Minska tiden du sitter still och lev ett friskare och längre liv! 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Träning och hälsa

Att träna regelbundet minskar risken en myriad av sjukdomar och tillstånd förenade med ohälsa. Genom att ta ut dig ordentligt ett par gånger i veckan, vare sig du springer, simmar, går på pass eller styrketränar, har nämligen en hälsofrämjande effekt på kropp och psyke

Men studier visar att det inte bara är själva träningspassen som du ska prioritera om du vill leva frisk och länge. Det är därutöver viktigt att minska tiden du är inaktiv. Det här innebär att även om du är flitig med att träna 3-5 pass per veckan, så spelar det även roll vad du gör under resterande timmar i ditt liv. 

 

Vardagsmotion - ett sätt att minska stillasittandet

Ett sätt att minska den inaktiva tiden är att införa mer vardagsmotion. Många glömmer lätt ort den biten även om de fokusera på träningen. Kanske har även du gått in i den fällan att konstant leta efter den närmaste parkeringen (även till gymmet!) eller att ta spårvagnen när du bara ska två hållplatser bort.

Så se det här som en liten en liten påminnelse om att ta hand om kroppen genom att använda den och inte enbart sitta på den. Här kommer även lite tips på hur du kan smyga  in lite extra rörelse under dagen. Tipsen är framför allt riktade till dig som pluggar eller har ett kontorsjobb, men alla kan säkert hitta något tips som är anpassad efter dem.  

 

Tips för att få in mer vardagsmotion

1) Passa på att ta tag i alla telefonsamtal under en promenad. Det kan även ge extra klarhet till samtalet och ökar energin.  

2) Höj- och sänkbart skrivbord? Alternera mellan att sitta och stå framför ditt skrivbord på jobbet. Ställ gärna en timer som påminnelse när det är dags att byta ställning, exempelvis var 20:e minut. 

3) Under arbetsdagen, ta alla möjligheter du kan att hämta papper, dricka vatten, fråga kollegan om hjälp eller att öppna för besökare. 

4) Ta en lunchpromenad! Undersök möjlighet att träna på arbetstid någon dag i veckan, exempelvis i anslutning med lunchen.

5) Ta trapporna så ofta du kan. Inför gärna en regel för dig själv, som att du endast får ta trapporna om du bär på mer än 2 kassar exempelvis. 

6) Har du småbarn? Då rör du dig nog väldigt mycket redan för att hinna ikapp deras tempo. Fortsätt med det!

7) Gör lite skrivbordsyoga varje timma där du stretchar lätt, gör lite tåhävningar eller bara ställer dig upp och gör några cirklar med armarna. 

8) Förhandlar ni hemma om hushållssysslorna? Erbjud dig att ta på dig grovstädet, som att dammsuga och röja i trädgården. 

9) Tittar du på TV på kvällen? Ställ dig upp och gör/hämta något i reklampausen. 

10) Cykla och gå som färdmedel så ofta du kan. För mig hjälpte det att inte köpa månadskort till spårvagnen, utan att behöva aktivt betala de gånger jag åker kollektivt.  

 

/Sierra de Goldsmith. leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna