nyårslöften.jpg

4 tips för att ändra en (o)vana

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Lyckas med nyårslöftet genom att följa dessa enkla tips

 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

För många innebär ett nytt år även ett försök till att ändra sådant i sitt liv som står i vägen för att uppfylla de mål som personen i fråga önskar. Kanske har du som mål att äta mindre skräpmat, träna fler gånger per vecka eller att inte använda mat för att reglera dina emotioner. Just nu är du säkert motiverad till att införa förändringen, men att ändra vanor är betydligt mer ansträngande än en kan tro och det tar lång tid att automatisera ett beteendemönster. Det går alltså åt oerhörda mängder energi för att ändra en vana, men med det sagt är det absolut praktiskt möjligt! Här kommer några tips på hur du bäddar för att framgångsrikt lyckas förändra ditt beteende. 

 

1) ÄNDRA DIN MILJÖ

Det är som sagt energikrävande att göra saker på ett annat sätt än vad hjärnan är bekant vid. Ett sätt att komma in på ett nytt spår är därför att "lura" dig själv till att göra bra val. Många populärdieter använder den här principen då du på olika sätt lutas att äta mindre mängd energi genom att utesluta vissa livsmedelsgrupper och följa deras råd. Plocka fram träningskläderna på kvällen innan, förbered veckans matlådor och bestäm tid på gymmet med en vän. Allt för att ge dig en knuff i rätt riktning och göra det så lätt som möjligt för dig att göra bra val. 

 

2) SE TILL ATT VINSTEN VÄGER MER ÄN UPPOFFRINGEN

Människor hatar att förlora, vi har en uttalad förlustaversion faktiskt vilket innebär att det gör mer ont att förlora 100 kronor än vad det känns bra att vinna 100 kronor. Eftersom vi är så måna om att inte gå miste om något ställer detta till det för oss ibland när vi ska ändra vårt beteende. Vi kommer då och då uppleva att vi vill ha den där chokladkakan, dricka på helgerna eller slappa i soffan istället för att gå till träningen. Om det är något du njutit av och bedrivit tidigare, kommer det vara en uppoffring som kommer kännas svår tidvis. Se därför till att du vet varför du genomför förändringen och att vinsten med ditt nya beteende väger tyngre än förlusten av ditt gamla beteende. Kanske finns det en mellanväg att gå där dina nya beteenden inte nödvändigtvis innebär att du går miste om sånt som är viktigt för dig? Gå noga igenom dina mål och hitta ditt sätt att förändra beteendet så du rör dig i den riktningen. 

 

3) FÅ MED ANDRA

Vi är sociala varelser och påverkar och påverkas i stor utsträckning av människorna omkring oss. Psykologen Bandura visade i sina studier hur mycket av inlärningen som äger rum genom att observera andra. Får du med dig kollegorna och familjen blir det dels enklare att själv utföra det nya beteendet då du inte kommer möta samma motstånd, men du kommer troligen även bli mer motiverad av att faktiskt se andra utföra beteendet. 

 

4) HA DELMÅL

Vi tenderar att söka efter omedelbar tillfredsställelse, men för att genomföra en tillståndsförändring krävs ett mer långsiktigt perspektiv. För att hålla dig motiverad, ha dina mål tydligt formulerade (gärna nedskrivet) och se till att hitta delmål som du bockar av successivt.  

 

 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist och psykologstudent

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna