kostschemaboken.jpg

Att följa ett kostschema: ny bok!

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Visste du att vår bloggansvariga dietist Sierra har skrivit en bok med kostscheman?

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Jag har skrivit en bok!!!

När Daniel på Styrkelabbet frågade mig om jag ville skriva en bok tillsammans med honom som handlade om kostscheman, kändes det som ett roligt projekt inom ett område jag är intresserad av, så jag tackade självklart ja. Jag har tidigare varit med och tagit fram ett koncept med en personligt energianpassad matkasse, ett projekt som det tyvärr inte gick så bra för pga den stora kostnaden en sådan tjänst visade sig innebära, så hade erfarenhet av att skapa menyer utifrån en kaloribudget. 

Under tiden jag arbetade med boken kändes det därför egentligen särskilt inte annorlunda från övrigt dietistjobb jag gjort, jag lagade mat, hittade på maträtter och använde kostdatabaser för att beräkna och justera energi- och näringsinnehåll.  Men nu när boken har blivit verklighet och jag har en tryckt version i handen känns de helt surrealistiskt - JAG HAR SKRIVIT EN BOK! Jag är stolt över resultatet och är överväldigad över hur stort intresset har varit och feedbacken som boken fått redan. Tack för alla fina ord. 

När mina chefer på Nordic Wellness fick höra om lanseringen tyckte de att jag skulle skriva en bloggpost om boken, för att ge fler möjligheten att ta del av den. Tack Nordic! <3 

 

För vem lämpar sig ett kostschema?

För att bedöma om boken är något du har nytta av behöver du först fråga dig om du har behov av ett kostschema. 

Att följa ett så kallat kostschema, alltså en meny för när, vad och hur mycket du ska äta under en dag, är verkligen inte en nödvändighet för att leva ett hälsosamt liv och nå din målvikt. Men för dig som har otydliga mättnadssignaler, saknar struktur över ätandet eller har svårt att uppskatta mängder kan det under en begränsad tid vara av stor nytta. 

Ett kostschema som betonar maten (ej enbart kosttillskott) kan dessutom göra det enklare att återgå till ett normalt ätande efter din diet. Kort och gott kommer ett bra kostschema skrivet av någon med tillräckliga kunskaper om nutrition hjälpa dig att skaffa sunda kostvanor även efter du slutat följa schemat. 

Det är alltså inte en nödvändighet, men om du vill gå ned eller upp i vikt – eller bara lära dig äta nyttigare men stå still i vikt – finns det få saker som är så effektiva som att följa ett kostschema. Att använda sig av en kostrådgivare eller privatpraktiserande dietist är dock för dyrt för de allra flesta. Det var utifrån den tanken som den här boken skapades. 

 

Fokus på att få fler at laga mat och att testa vegetabiliska maträtter

Ett av mina målsättningar med boken var att göra matlagning enkelt och genomförbart för att fler ska våga sig ut i köket. Jag tror nämligen att om fler börjar laga ma så kommer de hälsosamma matvanorna som ett brev på posten.  Ett annan motiv var att jag ville lägga lika stor betoning  på såväl blandkost som vegankost. Dels för att jag upplever att det finns väldigt lite av den här typen av "träningsmat" för de som är veganer eller vegetarianer (en snabbt växande grupp) och dels för att jag vill inspirera även köttätare att föra in mer av det gröna i sina kostupplägg. 

 

Styrkelabbets kostscheman: en bok för såväl köttätare som veganen

Styrkelabbets kostscheman är alltså en bok för dig som vill lägga grunden för att äta nyttig och proteinrik mat i vardagen. Med hjälp av våra kostscheman ökar du drastiskt dina chanser att nå målvikten, samtidigt som din kropp får tillräckligt mycket näring och protein för att du ska kunna bygga eller bevara muskelmassa under tiden.

I boken hittar du totalt 20 uppsättningar kostscheman:

 • 10 stycken med blandkost
 • 10 med vegankost

Boken innehåller dessutom: 

 • - Tydliga instruktioner för hur du räknar ut ditt kaloribehov och väljer rätt kostschema
 • - Grunderna i att tappa fett och hur du tränar rätt under en viktnedgång
 • - 20 st kostscheman (10 för blandkost, 10 för vegankost) skapade av dietist
 • - Kunskap om vad som utgör en hälsosam och hållbar kost som du kan äta resten av livet
 • - 5 måltider/dag (som enkelt kan slås ihop eller delas upp baserat på hur ofta du vill äta)
 • - Alla ingredienser anges i gram för total kontroll
 • - Alla kostscheman anger genomsnittligt dagligt energiinnehåll och fördelning av protein, fett    och kolhydrater i energiprocent
 • - Tips på tillagning
 • - Instruktioner för hur du anpassar ditt kostschema vid behov av specialkost

 

Just nu (Januari ut) finns boken att köpa till specialpris, både som fysisk bok och e-bok. Du hittar mer information och länk till shoppen här: 

 

KOSTSCHEMABOKEN

 

/Sierra de Goldsmith


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna