vinterlöpning.jpg

Vinterlöpning

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Tips för att göra vinterlöpingen mer behaglig. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Satsar du på att springa utomhus i vår? Kanske ska du till och med springa ett lopp senare i år? Kom igång redan nu med löpningen utomhus, trots att det är vinter. Vi har tipsen som hjälper dig ut i löpspåret även i vinter!

 

Det finns inga dåliga väder, bara dåliga...

Kläder! Tänk tre-lagers principen: klä på dig flera lager så att du lätt kan ta av ett lager om det blir för varmt. Lager-på-lager principen stänger nämligen in luften som fungerar värmande om den inte flyttas bort. Det ger dig också möjlighet att på ett smidigt sätt reglera kroppstemperaturen genom att antingen ta på eller av ett lager. Ytterligare ett plus är att du inte behöver köpa ett helt ny outfit för varje säsong, utan kan använda plaggen under nästan hela året och alltså inte bara under vintern. Det innersta lagret närmast huden bör utgöras av kläder i funktionsmaterial som andas och transporterar bort fukten. Det kan vara mikrofibrer, ull eller fleece.

En stor del av värmen försvinner genom huvudet, så kom ihåg att använda mössa, gärna i ett funktionsmaterial. Även handskar kan behövas och många använder polotröja, scarf eller specialgjorda halsskydd. Strumpor som transporterar bort svetten, exempelvis tunna ullstrumpor, är bra att använda.  

 

Skorna

På halt underlag är det en stor risk för att ramla om sulan inte fäster ordentligt i marken. Vanliga löparskor räcker normalt inte så du gör klokt i att investera i ett par vinterlöparskor. Det handlar om att välja skor med en grov sula, men de ska också ha en mjukare gummiblandning som närmast suger sig fast i det hala underlaget på samma sätt som bilens vinterdäck gör. Fråga hos din närmaste löpbutik!

 

RIKTIGT KALLT? Anpassa distansen. 

Anpassa din planerade runda efter väder. Är det riktigt kallt en  dag, passa på att ta en kort men intensiv runda istället för ditt långdistanspass. Träna smart, helt enkelt. 

SPRING VID RÄTT TID på dygnet. 

Planera in träningen, så gott du kan, till den varmaste stunden på dagen. 

 

TA SÄLLSKAP.

Det blir betydligt lättare att komma ut om du vet att någon annan förväntar sig ditt sällskap. Bestäm löpdate med en vän, eller varför inte grannens hund?

 

SE TILL ATT SYNAS!

Investera i en reflexväst och pannlampa om du springer när det är mörkt, vilket du troligen gör eftersom vi har så begränsat med solljus i norden under vinterhalvåret. Det här är jätteviktigt och du behöver inte oroa dig för att se löjlig ut, du kommer enbart se otroligt cool och proffsig ut! 

 

VÄRM UPP ORDENTLIGT. 

Värm upp i lugnt tempo innan passen så att kylan inte kommer som en chock för luftvägarna. Ett tips är att göra en miniuppvärmning redan inomhus och att sedan börja lunka mycket lugnt utomhus tills du blivit varm och uppvärmd. Sedan är det bara att ta i!

 

VAR KREATIV. 

Du behöver inte hoppa över löprundan även om det råkat snöa. Tänk kreativt och hitta andra ställen där du kan springa. En stor parkeringsplats, etablerade elljusspår eller stigar som plogas när det snöar kan vara behagligare än asfaltsvägarna när det är mycket snö/is.

 

 

Så, på med dina tre lager kläder, vinterskor, mössa och reflexväst. Ring grannen och koppla hunden. Det är dags att ta sig ut och underhålla löparformen! 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna