water-in-the-desert.jpg

Vätska och träning: hur mycket behövs?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Hur mycket extra vätska är egentligen lagom för din träningsprestation?

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Behovet varierar

Exakt hur mycket vatten du bör dricka under en dag varierar beroende på en mängd faktorer, så som din aktivitetsnivå, temperaturen du befinner dig i och hur mycket vätska du får i dig via maten. En generell tumregel är att dricka omkring 1-2 liter per dag, men något mer vid värme eller långvarig fysisk aktivitet.

Kroppen är dock anpassningsbar och kan ofta kompensera för en mindre vätskebrist, men blir den för stor kan du få ökad puls eller svårigheter att reglera kroppstemperaturen. Din prestationsförmåga sänks och musklerna får svårare att återhämta sig efter träningen. På samma sätt är det skadligt att dricka för mycket vätska, och fall av detta har till och med lett till döden. 

 

Törst är bästa signalen

Så hur ska du veta vitt vätskebehov? Enligt forskningen är den bästa metoden för att räkna ut det att helt enkelt lita på kroppens törstsignaler. Enkelt va? Drick när du är törstig, helt enkelt!

Det finns vissa undantag. Äldre personer har ofta en sämre förmåga att känna törst oh det verkar vara skillnad på personer som tränar på elitnivå och motionärer. 

Läs mer här: Att dricka efter törst är viktigast för motionären 

 

Värme och träning ställer ökade krav

Som sagt ökar träning och värme behovet av vätska, vilket också kommer märkas på din törst. Allra bäst verkar det vara att fördela mängden vätska på flera tillfällen, både före och under träningen och enbart mindre mängder åt gången. På så sätt får kroppen lättare att hantera vätskeupptaget. 

 

Salt kan behövas

Vid uttorkning är problemet att kroppens elektrolytbalans sätts ur spel. För att förhindra uttorkning och underlätta upptaget av vatten kan du vid en mer långvarig fysisk ansträngning eller vid extrem värme behöva addera lite salt i vattnet för att vätskan lättare ska kunna tillgodogöras i kroppen. Sportdrycker innehåller bland annat salt för att ha denna effekt, men även någon ytterligare smaksättning för att göra det smakrikt. 

 

Gör din egen sportdryck 

Ett enkelt recept på sportdryck får du genom att blanda samman följande ingredienser: 

  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl druvsocker
  • 1 kryddmått salt
  • lite pressad apelsin, citron eller valfri saft

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna