antioxidanter.jpg (1)

7 goda vanor för en hälsosam kropp

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Automatisera goda vanor för att leva ett friskt och långt liv. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Vanemänniskor

Visste du att de flesta saker du gör dagligen sker på autopilot? Den mänskliga hjärnan är expert på att lära sig återkommande mönster och spara dessa som olika "beteendeprogram" som switchas på utan att du är medveten om det i "rätt" miljö. Alternativet, att vara medveten om alla beslut och beteenden som tas, hade varit överväldigande och inte särskilt produktivt. 

 

Så när blir vanan ett problem?

En vana blir ett problem när det medför att vi beter oss på ett sätt som inte leder oss i den riktning vi strävar. Eftersom vanor ofta är omedvetna kanske vi inte ens förstår varför vi inte når vårt mål, när det egentligen är vi själva som sätter käppar i hjulen för oss. Exempelvis kanske du har en vana av att ta ett par ostskivor medan du brer barnens mackor, eller att ta bilen till jobbet när du egentligen vill öka din vardagsmotion och cykla mera. 

 

Addera goda vanor

Det är svårt att ändra en vana. Något som du däremot kan göra med framgång är att lägga till en god vana. Det tar tid innan den sker automatiskt. Exakt hur länge beror på vilken typ av vana och hur livet ser ut i övrigt, men ge det minst ett par veckor. Här får du tips på 7 goda vanor för en frisk och hälsosam kropp!

 

7 goda vanor

1. Promenera mera. Gå av en hållplats tidigare, ta en lunchpromenad eller föreslå en promenad istället för fika när du ska träffa en vän. 

2. Styrketräna. Lyft tunna vikter, gärna 1-3 gånger per vecka. Genom att stimulera din muskelsyntes höjer du din livskvalitet och gör vardagens aktiviteter lättare för dig. 

3. Ät frukt och grönt till varje mål. Variera gärna färger och sort för att få i dig alla näringsämnen. 

4. Planera dina måltider i förväg. Genom att ha tänkt ut i förväg när och vad du ska äta ökar sannolikheten att du äter mat som är näringsrik och ger dig lagom med energi. 

5. Planerat morgonträning? Ställ fram träningskläderna och preppa frukosten och kaffekokaren innan du går och lägger dig så blir det enklare att ta dig iväg. 

6. Sötsugen på kvällen? Testa att borsta tänderna när du är klar med dagens måltider så blir det enklare att hålla dig ifrån småätandet. 

7. Sluta ät när du känner dig nöjd. Öva på att känna efter vad som är en lagom mättnad för just dig genom att pausa ofta och äta långsamt. 

 

/Leg. dietist, tränare och psykologstudent. 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna