rodbetor-prestation.jpg

Rödbetor kan höja din prestation

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Finns det livsmedel som ger dig superkrafter? Egentligen inte, men just rödbetor råkar vara en bra källa till nitrat och kan därför höja din prestation när du tränar kondition! 

Finns det ”superlivsmedel”?

Generellt sett finns det varken livsmedel eller tillskott som har häpnadsväckande hälsoeffekter. Så överraskande hör-och-häpna-påståenden ska oftast tas med en nypa salt. Det som är avgörande är att du äter varierat, för det mesta näringsrikt och att du tränar hårt om du vill ha resultat.

Men det finns faktiskt undantag. Som rödbetan! Denna potenta knöl kan faktiskt hjälpa dig springa både längre och snabbare! 

Rotfrukten som höjer din prestation

Rödbetan är en rotfrukt och innehåller förstås bra saker som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men det är något annat i rödbetan som får den att sticka ut ur tränings- och prestationssynpunkt – nämligen det höga innehållet av nitrat.

 

Höga nitratnivåer finns även i gröna bladväxter som rucola, mangold och spenat. Men det enklaste sättet att få i sig stora mängder nitrat är just genom rödbetor, och speciellt rödbetsjuice.

Nitrat blir nitrit som blir till kväveoxid

När nitrat kommer i kontakt med bakterier i munnen omvandlas det till nitrit. Och när din kropp börjar arbeta kommer nitritet ut i blod och muskler, och omvandlas till kväveoxid.

Kväveoxid är en molekyl som kroppen själv bildar och har stora effekter på blodflöde, blodtryck, ämnesomsättning och muskelfunktion. Det är ett ämne som gör att kroppen behöver mindre syre för att bilda energi, och därför räcker det tillgängliga syret längre vid konditionsträning. Du orkar mer helt enkelt! 

Dosering

För att nå maximal effekt behöver du äta cirka 2–3 rödbetor eller 150 gram rucola ungefär 1–2 timmar innan du ska prestera. Om du vill göra det enkelt för dig skulle jag säga att dricka rödbetsjuice är den enklaste metoden. Men om du inte tycker rödbetsjuice är någon höjdare, kan du alltså ladda med rejäla portioner grönsaker istället. Det går också bra att ladda upp i förväg med mycket rödbetor och/eller grönsaker tre dagar innan ett tillfälle där du behöver presterar på topp.

Rödbetans andra hälsoeffekter

Nitratrik kost verkar även ha fler positiva hälsoeffekter, som sänkt blodtryck till exempel, så även om du inte strävar efter att kapa minuter på löptiderna kan nitratrika grönsaker vara ett hälsosamt inslag i din vardagskost.

OBS! Det går att överdosera nitrat, så spara de riktigt stora uppladdningarna till dina lopp.


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna