löpband.jpg

Är löpning på löpband effektivt?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Är löpning på löpband ett bra träningsalternativ till att träna utomhus?

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Löpbands vara eller icke vara

 

Det råder olika åsikter om träning på löpband är ett fullgott alternativ till att springa utomhus. Många tycker att löpning utomhus har den mentala fördelen om att man får frisk luft samt inte "tänker" lika mycket på träningen vilket gör det till en mer behaglig upplevelse. Andra anser att löpning utomhus mest blir ett "lunkande" i samma tempo som man alltid sprungit och att det kan vara svårt att pressa sig lika hårt som på ett löpband och därmed utvecklas som löpare. En tredje röst som ofta hörs är de som älskar att springa utomhus när det är bra väder, men föredrar löpband när det blir kallt, regnigt eller blåsigt. Jag ska erkänna att jag tillhör den tredje gruppen...

Det finns inget enkelt svar på frågan, utan både löpning utomhus och på löpband har sina olika för- och nackdelar och du behöver själv välja det som passar dig bäst. Nedan ser du några av de största för- och nackdelar med att springa på löpband som alternativ till utomhuslöpning. 

 

Fördelar

Vädret: Löpband funkar oavsett väder. Är det för halt ute? Inga problem. Är det stekande sol? Ännu bättre, du kommer vara helt ensam på bandet och slippa oroa dig för dehydrering. Löpband är okänsligt för eventuella väderförhållanden och är därför ett bekvämlighetsval att ta till. 

Intensitet: Eftersom du har kontroll över tempot och lutningen är det enklare att öka intensiteten på ett löpband, vilket kan ge en ökad träningseffekt. 

Tid: Perfekt om du har ont om tid. Den höga intensiteten ger dig effektiv träning på kort tid.

Tydligheten: Det blir lättare att följa din progression eftersom du efter varje pass vet exakt hur långt och med vilket tempo du sprungit. För att få ut det mesta av intervallträning ska dessutom de upprepade löpningarna ha samma fart och sträcka. Därför tränar många på löparbanor.

 

Nackdelar

"Tråkigt": Många uppger att det är betydligt mer tråkigt och svårmotiverat att springa på löpband, framför allt när det gäller långa och långsamma pass. Om du också upplever detta så skulle det tala för att löpband inte passar dig. Samtidigt upplever många att det ÄR roligt med löpband när man för in intervaller och korta effektiva träningspass. Så här får du testa dig fram. 

Inte 100 % grenspecifikt: Löpbandsträning och löpning utomhus har i vetenskapliga tester visat sig ha mycket likvärdiga fysiologiska effekter. Men trots att de fysiologiska effekterna är liknande är det inte exakt samma sak som att springa utomhus. Vill du bli bra på att springa ett lopp utomhus kommer du därför vara tvungen att öva på just detta. 

Underlaget: löpbandet ger ett jämnt, mjukt underlag som är perfekt när du exempelvis återhämtar dig från en skada eller är mycket otränad och precis ska börja löpträna. Dock kan det utgöra en nackdel för din löpekonomi i det långa loppet. Löpning utomhus erbjuder (beroende på var du springer) ofta en variation av olika underlag som belastar kroppen på olika sätt. Hårda partier, mjuka partier, sten, grus, torrt, halt, vått - dessa olika belastningar tränar kroppens proprioception (neuromuskulära systemet). Detta påverkar balansen, kraften och löpekonomin. På löpbandet missar du denna viktiga del av träningen.

Inget vindmotstånd: Löpband har fördelen att du kan justera lutning utan att behöva leta upp den perfekta backen. Dock kan du inte få samma effekt av vindmotståndet som utomhus, vilket påverkar träningseffekten. 

 

praktiska tips för löpträning både inomhus och utomhus

Har du gjort en avvägning mellan för- och nackdelarna och bestämt dig för ett löppass inomhus idag kanske? Här hittar du tips på 3 effektiva intervaller som passar bra på just löpband: Tre intensiva intervaller att utföra på löpband. Annars kanske du trotsar vädret och tar dig en löptur ute i det fria. I så fall kan jag tips dig om denna guide: Löpträna i vinter. 

Det bästa är givetvis om du kan utnyttja deras respektive fördelat och variera din träning och ibland belasta kroppens proprioception och få en mental break genom att ta dig ut i löpspåret, och ibland genom att ta ut dig på dina intervaller lite extra på löpbanden. 

 

Träna hårt! 

 

/Sierra de Goldsmith, psykolog, leg. dietist & tränare.


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna