forskning-visar-effekter-av-yoga.jpg

Nya studier visar yogans effekt på hälsan

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Ett yogapass ger fysisk aktivitet, återhämtning och mental träning. Ett allt-i-ett-kit för hälsan kan man säga. Så det är ju en strålande nyhet (och kanske anledningen bakom?) att yoga blir allt mer populärt.

Yoga som fysisk aktivitet

Yoga gör att du rör på kroppen och bryter stillasittandet. Vi har länge vetat att fysisk aktivitet kan ge ett friskare och längre liv. Så redan där kammar yogan hem en hälsovinst.

Utöver det är yoga inbjudande. Det är lätt att börja med, vilket till stor del har att göra med att det är en träningsform som inte fokuserar på att prestera. Man kan säga att yoga kan vara ett smidigt sätt för någon som inte tränar, att börja träna. Och efter att yogarutinen sitter är det enkelt att se hur det kan leda till ännu mer rörelse!

Yoga för återhämtning

En unik aspekt av yogan är fokus på anspänning kontra avspänning, att du inte bara anstränger dig utan även lär dig att slappna av. Varje yogapass avslutas till exempel med Savasana, en liggande position med fokus på avslappning.

Yoga för mental träning

Precis som all fysisk aktivitet verkar hjärnan svara bra på träning. Vid mild till måttlig depression har forskning visat att träning kan minska symtomen vid insjuknande, samt användas preventivt för att minska risken att drabbas.

Flera studier visar att yoga ger samma positiva mentala effekt som annan träning. Forskning visar även att yoga kan ge ökad stresstålighet, minska risken för hjärt-kärlsjukdom, minskad smärta samt hjälpa vid oro och depression.

Studier bekräftar fördelarna med yoga

Det kanske inte låter som en nyhet att yogan har positiva effekter? Vad skönt att höra i så fall! Vad jag vill visa här är att mer data och mer forskning kan bekräfta det många redan berättar att de upplever – att yogan bidrar med ett unikt helhetsgrepp om hälsan.

Är du nyfiken och vill veta mer?

Läs mer i reportaget från SvD där Sara Hoy diskuterar yogans forskningsstöd

 

/Sierra de Goldsmith, psykolog, leg. dietist och personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna