träna-för-att-sova.jpg

Träna för att sova bättre

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Det är många bland oss som vill sova bättre – många behöver sova bättre. Störd och bristande nattsömn är nämligen vanligt och inte alltid så lätt att tackla. Men visste du att träning och aktivitet kan hjälpa dig?

Vad är orsaken till dålig sömn?

Varför olika person sover dåligt varierar så klart. Men ett grundläggande villkor för sömn är att vi kommer ner i varv, så stress är såklart en välkänd bov i dramat och känd för att stjäla sömn idag.

Ibland är vi till och med stressade just på grund av att vi inte kan sova, vilket ironiskt nog går ut över just sömnen. Så vad ska vi göra?

Det här kan du göra för att sova bättre

Vår förmåga att somna och sova handlar till stor del om att ha respekt för kroppens rytm. Om du äter på regelbundna tider är det lättare att hålla hungern i schack. Om du tränar regelbundet är det enkelt att gå till gymmet. Samma sak gäller sömn. Om du vänjer kroppen vid att sova en specifik tid kommer det att bli enklare att somna i tid.  

Etablera dina sömnrutiner

Genom att etablera rutiner kan sömnen bli betydligt bättre. Om du är beredd att testa 3 enkla råd för att förbättra sömnen tycker jag att du ska:

  1. Varva ner i tid
  2. Lägg dig och gå upp på ungefär samma tider varje dag
  3. Sov i ett mörkt och svalt rum

 

Försök att inte grubbla dig sömnlös – gå upp och gör något annat om du inte somnar

 

Aktivera dig under dagen

För att sova bättre på natten är det bra att vara utomhus på dagen. Helst på förmiddagen, och allra allra helst ska du aktivera dig. När du aktiverar dig höjer du verkligen dina chanser till god sömn!

Förra nattens sömnbrist kan lätt påverka nästa natt. Och om du har sovit dåligt under natten så kommer det förstås att vara jobbigt under dagen. Då kan det vara lockande att strunta i träningen eller ta en powernap på eftermiddagen. Men försök att undvika denna spiral av sömnbrist.

Det gäller att vara aktiv trots tröttheten.

Ge dig ut på en löprunda (börja lugnt och se var det tar dig).
Boka dig på ett gruppträningspass direkt efter jobbet.
Bestäm en tid att träna med din kompis.

Gör vad som helst för att inte hamna i soffan klockan fem. Det kommer att vara värt det när du ska somna.

Sov gott!

 /Sierra de Goldsmith, psykolog, leg. Dietist och personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna