Hur-blir-jag-piggare-nordic-wellness.jpg

Hur blir jag piggare? Frågan många ställer (men egentligen vet svaret på)

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Många hör av sig till mig och vill ha tips på hur man får mer ork och energi i vardagen. Svaret är oftast mindre spännande än de tänkt sig, eftersom det är våra grundläggande och mest basala behov som behöver tillfredsställas för att vi ska bli piggare.

 

Energi som ska räcka för dagens utmaningar

Du är varnad. För du kommer (förhoppningsvis) att känna igen mina tips. Men du behöver inte sluta läsa för det. Att påminnas om det vi redan vet kan vara det som faktiskt får oss att göra dessa grundläggande men viktiga rutinerna i praktiken. För det är ju det som räknas.

 

Det är skillnad på att veta vad man ”borde” göra och att faktiskt genomföra och våga testa!

 

7 tips som gör dig piggare

Sänk kraven

Vår energi är en resurs som har många utgifter. Det är inte konstigt att den tar slut ibland (eller ofta).

Flera av oss har ett liv med många och höga krav. Vi ska hinna med, prestera och orka. Det leder också till att tröttheten upplevs som ett hinder.

Därför vill jag allra först att du ställer dig frågorna:

  • – Är kraven du har på dig rimliga?
  • – Finns det något i din situation som kan eller måste förändras?  
  • – Kan du hitta eller skapa mer utrymme till vila och återhämtning?

 

Gå och lägg dig

De flesta av oss behöver i genomsnitt 6–8 timmars sömn varje natt för att må bra och orka prestera. Låt därför inte serier och sen skärmtid hålla dig vaken för länge!

Om du verkligen vill bli piggare i vardagen – gör en regelbunden sovrutin till din bästa vän – försök lägga dig och gå upp ungefär samma tid varje dag.

 

Gör dina dagar meningsfulla

Gör mer av det som är viktigt för dig. När du lägger dig på kvällen, vad har du gjort under dagen som du nu kan tänka tillbaka på och känna – det där jag gjorde idag, det var fasiken meningsfullt!

Fyll ditt liv med det som ger dig mening och tar dig närmare dina livsmål. Det kan vara en hobby som inspirera dig, att du jobbar hårt för att klara en utbildning, umgås mer med personer du älskar, eller att du antar nya utmaningar.

 

Regelbundna matvanor med fokus på kvalité

Det är knappast en nyhet att maten påverkar hur vi mår. Maten är ju själva bränslet som våra kroppar går på, så självklart fyller kosten en viktig roll när det kommer till din energinivå.

Så prioritera matintagen, låt måltiderna styra strukturen på dagen och planera på förhand vad du ska äta under veckan. Testa en matkasse om du behöver spara tid, eller kanske en meal-prep?

 

Gå ut

Genom att vara utomhus ger du kroppen signaler om att det är dagtid och att det är ”aktivitetsmode” som gäller.

Gå eller cykla till jobbet, ta en lunchpromenad eller sätt dig en stund på en parkbänk efter jobbet innan du går hem.

 

Rör på kroppen!

Genom att ta ut dig fysiskt skapar du en starkare, piggare och mer robust kropp som är motståndskraftig och energifylld. Hitta en aktivitet som du gillar, så blir det lättare av.

Kanske kan du kombinera det med att umgås med personer du tycker om? Då slår du två flugor i en smäll: träning och gemenskap!

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna