Nordic_wellness_behall_ditt_nyarslofte.jpg

Så här lyckas du hålla ditt nyårslöfte

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Psykologens 5 tips för att hitta ett hållbart nyårslöfte.

 

Varför håller sällan nyårslöften?

För de allra flesta så förutsäger inte ett nyårslöfte hur det kommande året faktiskt ska bli. Varför är det så? Uppenbarligen är man ju motiverad till förändring om man väljer att formulera sin önskan som ett nyårslöfte.

Ändå håller det sällan längre än ett par veckor. Anledningen är att du i stunden inte är i kontakt med det jobbiga som en beteendeförändring innebär. Att ändra sitt sätt att göra är nämligen inte så lätt och skönt som vi gärna målar upp det som.

Verkligheten innebär att motivationen ibland tryter, att vi har missat hinder som kan uppkomma samt att det går åt mycket mer energi att göra något på ett nytt sätt.

Men det finns sätt att kringgå detta. Här kommer psykologens bästa tips på hur du faktiskt genomför ditt nyårslöfte!

 

5 tips för ett hållbart nyårslöfte

Formulera vad du ska göra, inte vad du ska undvika eller sluta med

Välj ett nyårslöfte där det framgår vad du ska göra. Genom att välja ett löfte som innebär att du aktivt gör X, istället för ett löfte som innebär att du ska låta bli att göra Y, ökar sannolikheten att det blir av.

Bra exempel: Jag ska gå till gymmet och träna mig svettig tre gånger i veckan.

Dåligt exempel: Jag ska vara mindre lat och inte dega i soffan framför Tv:n lika ofta.

 

Undvik ”allt eller inget-tänk”

Ett av de vanligaste misstagen är att gå ut för extremt i sitt löfte. Det är dags för dig att inse att livet inte är svart eller vitt, utan det finns nyanser och mellanvägar. En allt för drastisk förändring kommer inte bli hållbar i längden.

Bra exempel: Jag ska träna 3–6 pass i veckan, beroende på hur mycket jag har det med skola/jobb. När jag är sjuk så ska jag vila.

Dåligt exempel: Jag ska träna varje dag, ibland dubbelpass. Aldrig vila!

 

Var specifik och detaljerad

Välj ett nyårslöfte som är så tydligt definierat som möjligt. Att vara vag öppnar upp för vaghet senare och risken är att du omedvetet tummar på nyårslöftet av bekvämlighet. Det bästa är om målet är mätbart på något sätt, då kan du även ha delmål som visar dig om du är på rätt väg.

Bra exempel: Jag ska träna 3 valfria gruppträningspass och 2 egna gympass i veckan. De dagar jag inte tar mig till gymmet ska jag promenera på lunchen.

Dåligt exempel: Träna oftare.

 

Välj ett löfte som DU vill

Fundera över vad målet med nyårslöftet är och varför det är viktigt för just dig. Det är lätt att hoppa på ett nyårslöfte på grund av känslor av att man "borde" vara/göra på ett visst sätt. För att hålla ett varaktigt nyårslöfte behöver dock målet kännas betydelsefullt och viktigt för just dig. 

Bra exempel: Äta mer vegetariskt för att bidra till minskad klimatpåverkan, eftersom det känns viktigt för mig att bidra.

Dåligt exempel: Äta mer vegetariskt för att det känns skamligt att äta kött och för att mina vänner redan gör det.

 

Belöna dig på vägen

Ha gärna ett övergripande mål och mindre delmål som du följer upp under årets gång. När du når ett delmål: belöna dig! Bestäm dig gärna nu i förhand vad du kan få som belöning, kanske en PT-timme, massage eller den där träningsväskan du vill ha?

 

Lycka till med löftet!

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna