Mjölk3

Näringsguiden - vitamin B2 (Riboflavin)

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Då var det dags att rikta fokus på B2, eller Riboflavin, den andra av åtta B- vitaminer som är essentiella för människan. B - vitaminer som grupp är vattelöslig och ingår som viktiga komponenter i ämnesomsättniningen. Ibland misstas detta som att ett större intag än rekommendationen skulle leda till att man förbränner mer kalorier, vilket alltså inte stämmer. Har man säkerställt sitt behov av B-vitaminerna fungerar allt som vanligt, vid otillräckligt intag kan det leda till störningar i metabolismen. Vid otillräckligt intag får man ofta sprickor i mungiporna men brist på B2 är ovanligt i Sverige.

Funktion 

Riboflavin behövs för att vi ska kunna förbränna fett, kolhydrater och protein och för bildningen av vissa hormoner och för att hud och slemhinnor ska fungera optimalt. Det är en stark antioxidant och används även som färgämne i mat där den går under beteckningen E101. 

Var finns vitaminet?

Finns i de flesta livsmedel, men i högre mängder av animalier generellt då det är bundet till proteinet i maten. Mjölk, kött, ägg, ärter och bönor är bra källor. Äter man tillräckligt med energi och protein får man med andra ord i sig tillräckligt av B2. 

Rekommendationer

  • 1,3 milligram för kvinnor
  • 1,6 milligram för män och gravida
  • 1,7 milligram för ammande

1,6 mg = ca 60 g kycklinglever eller 1 portion ugnspannkaka och 2 glas mjölk

Överdosering

Man har inte kunnat påvisa några risker med att överdosera riboflavin, men en mängd över rekommenderat intag ger heller inga hälsofördelar. Lagomt är bäst, helt enkelt! 

Källor: 

Livsmedelsverket 

Dietist XP 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna