Rotfrukter

Nya näringsrekommendationer!

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Näringsrekommendationerna  är framtagna ur en gedigen genomgång av den befintliga vetenskapen om sambandet mellan mat och hälsa och har ett folkhälsoperspektiv. Undersökningar har visat att vi som befolkning inte följer de aktuella råden och att folkhälsan hade förbättrats om fler åt enligt rekommendationerna. 

Därför rekommenderas fortfarande en kost rik på grönsaker, frukt och bär, fisk, oljor och fullkorn.

Förra veckan lanserades alltså de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och jämfört med de föregående råden är det inte mycket som har ändrats. De nya resultaten stärker sambandet mellan risken för övervikt och andra livsstilssjukdomar och en kost rik på läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör. En diet rik på grönsaker, frukt, fisk, oljor, fullkorn och magra mejeriprodukter minskar istället risken för dessa sjukdomar och är förenat med hälsa. Därför rekommenderas fortfarande en kost rik på grönsaker, frukt och bär, fisk, oljor och fullkorn.

En skillnad i rekommendationen är att man betonar vikten av helhet och kvalitet i kosten och lägger mindre fokus på exakt hur mycket energi som ska komma från protein, fett och kolhydrater. Alla individer är unika och mår bra av olika sammansättning och det kan många gånger vara viktigare att titta på kvaliten än exakta mängder. Exempel på bra kvalité av näringsämnen är att äta mycket grönsaker, välja fullkornsprodukter när man äter bröd, pasta och ris, välja opanerade proteinkällor, äta mycket fisk och att använda vegetabiliska oljor i matlagningen. Störst skillnad på närinsgsvärdet får man troligen om man minskar sitt intag av läsk, chips, alkohol och godis.

En annan ändring som är väsentlig att ta upp är att rekommendationen för vitamin D har ökat. Vitamin D är ett vitamin/prohormon som varit på tapeten länge nu då man sett att vi i norden har låga nivåer av detta vitamin och att det i sin tur kan öka risken för en rad sjukdomar. Att de höjt rekommenderat intag indikerar att det är viktigt att se till att man får i sig tillräckligt, fram för allt under vinterhalvåret där vi inte får i oss något via solen.  

Läs mer om de nya rekommendationerna här:

Näringsrekommendationerna

Håll utkik, nästa vecka tänker jag visa (i bilder) hur du får i dig rekommenderat intag av vitamin D genom kosten!

Sierra de Goldsmith, leg. dietist

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna