melonny.png

Goda sätt att äta vattenmelon

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Gillar du vattenmelon? Här kommer några spännande recept där melon utgör huvudingrediensen.  

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Vattenmelon är verkligen en sommarfrukt. Tack vare den höga vätskehalten upplevs den som svalkande och är otroligt god att äta kyld under en varm dag. Men äter du den bara som den är går du miste om en hel uppsjö av goda smakkombinationer. Här kommer mina bästa tips på hur du använder vattenmelon som huvudingrediens i sommar. 

 

Näringsinnehåll

Vattenmelon (Citrullus lanatus) är en art i familjen gurkväxter och är botaniskt en ört. Nutritionellt är den mer av en frukt, och precis som andra frukter innehåller den en hög andel vatten, men även vitaminer och mineraler. En nyttigt livsmedel, helt enkelt!. 100 g vattenmelon innehåller ca 30 kcal, 1 g protein, 8 g kolhydrater och 0 g fett. Vattenmelon liksom tomat,  även en källa till antioxidanten lykopen även om koncentrationen är lägre än i tomater.  

 

Recept med vattenmelon

 

Chilimelon

Blanda ancho-chilipulver med flingsalt i en skål och blanda med tärnad, kyld vattenmelon. Otippat gott tilltugg eller tillbehör till sallad exempelvis. 

 

Feta- och melonkuber

Skär fetaost, eller annan ost, samt melon i kuber. Lägg en ostkub på varje vattenmelonsbit och håll ihop aptitretaren med en tandpetare. 

 

Som bas i sallad

Gör en matig sallad, exempelvis med gröna blad, rödlök, svarta bönor, gurka, oliver, quinoa och generöst med melon. Även grillad lax eller skaldjur passar mycket bra ihop med en sallad på vattenmelon. 

 

Med sked

Köp en mimimelon och dela på tvären, toppa med lite kvarg och frön och ät med sked direkt ur "skålen". 

 

Grillad melon

Testa att lägga melonen på grillen! Det går att snabbgrilla naturell och äta som tillbehör ,eller att kombinera med goda tillbehör, som i det här receptet på grillad melon med yoghurt. 

 

Smoothie

Gör en smoothie med vattenmelon, hallon och mynta exempelvis. Gott som den är eller gör den lite matigare med en skvätt naturell yoghurt. En annan god kombination är apelsin, melon och ingefära. 

 

Melonsorbet

Testa det här receptet på melonsorbet. Det går säkert alldeles utmärkt att byta ut sockret mot motsvarande mängd steviströ exempelvis om du önskar det. 

 

Melonpizza

Skär upp melonen i "pizza slices" och toppa med smulad fetaost, krasse, basilika eller mynta. 

 

Vill du ha fler recept? Kolla in följande länkar och se om något faller dig i smaken. 

http://www.ica.se/recept/melon/

http://www.foodnetwork.com/topics/watermelon.html

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietsit 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna