Sojaböna

Tips på nyttigare fredagsmys

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

10 enkla tips på nyttigare tilltugg

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Visst är det skönt att markera att veckan är slut och att helgen är på ingång? Fredagsmyset fyller många funktioner och för många är det en fin stund på veckan då man kan umgås med varandra, äta gott och bara ta det lugnt.

Den negativa aspekten är att det generellt sett inte ligger morötter på TV-bordet, utan oftast handlar det om näringsfattig mat med mycket energi, socker, mättat fett och salt. Det är ohälsosamt att äta för mycket av den här typen av mat och det ökar även risken för övervikt. 

Dessutom vet vi att vi tenderar att överäta när vi äter i samband med att v ser på TV eller bio exempelvis, vilket också kan bli problematiskt om du endast äter energitäta, men näringsfattiga livsmedel under dessa stunder. 

Ett sätt att återfå balansen är att äta onyttigt ibland, men att oftast välja mer näringsrika alternativ att äta. Här kommer därför lite tips på gott snacks som är lite mera hälsosamt. 

 

Nyttigt fredaGsmys

 

1) Välj bort sockersötad läsk. Drick vatten med eller utan bubblor smaksatt med frukt, grönt eller bär exempelvis. Ett annat alternativ är lightläsk som faktiskt är bättre för hälsan än vanlig läsk. 

2) Frys in bananer doppade i mörk choklad och rullade i kokosflingor. Supergott!

3) Skär upp en stor tallrik med färska grönsaker och servera med en dipp gjord på kvarg, naturell yoghurt och kryddor. 

4) Testa en "proteinpudding". Det finns färdiga att köpa i butik, men det går även att göra sin egen genom att blanda kaseinproteinpulver med lite vatten. 

5) Gör proteinrika chokladbollar

6) Gör en hummus, rödbetshummus eller annan röra på mixade bönor, kryddor, vitlök och citron som du äter tillsammans med knäckesticks, riskakor eller liknande. 

7) Köp hem edamamebönor som du värmer och strör lite havssalt över. perfekt snacks!

8) Mixa frusna bär och frukt med lite kvarg till en mjukglass. 

9) Gör glass på bananer.

10) Testa nyttig cookie dough.

 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna