tofu3.png

Ett friskare 2018, del 5: Testa nya ingredienser, maträtter och tillagningssätt

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Har du en tendens att fastna i samma spår och laga samma typ av maträtter? Här får du tips på 5 innovativa, men enkla, rätter att tillaga till vardags.

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Det sista tipset för Ett friskare 2018 handlar om att våga variera dig mera och testa nya saker. Genom att äta en variation av livsmedel och maträtter ökar du sannolikheten för att täcka ditt behov av viktiga näringsämnen, samtidigt som du minimerar risken för att få i dig för mycket av ett potentiellt skadligt eller ohälsosamt livsmedel. Du lägger inte alla dina ägg i samma korg, så att säga. 

Men eftersom vi är vanedjur av naturen är matlagning något som lätt blir automatiserat och sätts på rutin. Det tar en rejäl mängd psykisk kraft för att ändra ett sådant beteende. Att laga en helt ny maträtt på en vardag kan därför kännas övermäktigt, när paradrätten makaroner och falukorv sitter i ryggmärgen och knappt kräver eftertanke. Dessutom innebär matlagning av nya rätter att du kan behöva köpa hem andra ingredienser än vad du är van vid, vilket höjer tröskeln för att du ska våga prova nytt ytterligare. 

Till din hjälp har jag samlat samman 5 av mina favoriträtter som jag tar till när jag känner att matlagningen tenderat att bli för ensidig. De är lite annorlunda, men kräver få ingredienser och är lättlagade. Så våga ge det en chans, våga testa nytt!

 

5 nyttiga maträtter för att skapa variation i vardagen

 

1. Marockansk kycklinggryta

2. Vegetarisk tacopaj med kikärtsbotten

3. Tomatsoppa med mixade bönor och tofukrutonger

4. Vegetarisk pyttipanna med sötpotatis och quorn

5. Sesampanerad tofu med mangosalsa och syrlig kålsallad

 

Du behöver givetvis inte testa just något av ovanstående recept, de är endast tänkta som inspiration. Det viktiga är att du medvetet engagerar dig i att testa att laga nytt, vare sig det handlat om att gå en matlagningskurs, googla fram ett helt nytt recept eller köpa en grönsak du aldrig smakat och testa dig fram i köket med den. Och du, det gör ingenting om det inte visar sig vara gott. Matlagning ska vara en kreativ process där du testar dig fram successivt och lekfullt. 

Lycka till i köket!

 

/Sierra de goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna