karinny.png

Hur tränar du, del 7: Karin Björneloo

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Äntligen är det dags att intervjua Karin Björneloo, personlig tränare, utvecklare av konceptet Mamma Move, gruppträningsinstruktör, utbildare, master trainer Les Mills, dansare och crossfitatlet

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Följ med på en spännande intervju med tränaren Karin Björneloo, den mest vältränade personen jag känner som ändå lyckats hålla fötterna på jorden. Genom sin träning och instruerande förmedlar hon fantastisk träningsinspiration på ett sunt och stärkande vis. Extra intresserade är vi av hennes nya crossfitsatsning och jag förväntar mig att se henne på en tävlingsscen inom en snar framtid... 

 

intervjun

 

Hej Karin, kul att du ville vara med i bloggen och berätta om din egna träning! Var började ditt träningsintresse? 

Jag är professionell dansare och började dansa när jag var bara ett par år gammal, träning har alltid funnits i mitt liv. 

 

Har du alltid tyckt om att röra på dig?

Jag har alltid tyckt om att röra på mig och var ett aktivt barn dessutom så JA självklart! 

 

Visst är din mamma en instruktör? Var hon en inspirationskälla eller hur kom det sig att du tog steget till att undervisa andra?

Min mamma startade Friskis&Svettis i Göteborg och arbetade som utbildare för instruktörer, körde klasser på event osv. Jag är uppvuxen i gruppträningssalen och började tidigt att härma, imitera, iaktta, observera vilken effekt saker hade på människor i salen och var med och "lekte" instruktör - självklart har hon varit en stor påverkan till det jag är idag och framför allt de värderingar jag står för inom branschen och vad som är viktigt. 

 

Vilka olika träningsformer sysslar du med?

Jag instruerar i GRIT, en högintensiv träningsform, SHBAM som är en dansklass, funktionell träning i form av CXWORX och Cardio Step.

Utöver det prioriterar jag min egen träning enormt mycket eftersom jag tror stenhårt på att den bästa coachen är den som praktiserar det den lär ut. Just nu tränar jag mycket Crossfit vilket passar mig utmärkt, jag behöver vara en multiatlet och bra på så många olika saker!

 

Om du skulle sammanfatta din träning med tre ord, hur skulle du beskriva den?

Lyfta, hoppa, kontrollera!

 

Du har redan en dotter och är i skrivande stund gravid. Hur har det påverkat din träning? 

Efter min första graviditet var jag väldigt noga med att träna mig stark "på riktigt", det vill säga inifrån och ut vilket gav otroliga resultat! Efter den graviditeten är jag starkare än jag någonsin varit och under min nuvarande graviditet har jag satt flera personliga rekord i olympiska lyft, vilket jag är övertygad om har med min noggranna återträning att göra efter mitt första barn (det kommer skilja 1 år och 10 månader på barnen).

Jag vill härmed också påpeka att varje gravid kvinna är otroligt individuell och att jag inte över huvud taget är av åsikten att man "måste träna" eller pusha sig i sin träning som gravid. I mitt fall är träning mitt liv och mitt arbete - på så sätt faller det sig också naturligt att vilja fortsätta träna under graviditet och så snart kroppen är redo efter förlossning.

Dessutom är jag INTE den som "bara är igång" igen efter en graviditet bara genom att sitta på soffan; jag får slita, kämpa, ha tålamod och arbeta hårt för den fysik jag vill ha. 

 

Beskriv en vanlig träningsvecka:

Jag instruerar klasser 2 dagar/vecka, då två klasser åt gången. Under mina klasser anser jag dock att det 100 % handlar om mina deltagares träning, inte min egen, så utöver detta tränar jag själv ytterligare 3-4 dagar i veckan. Jag vilar alltid minst 1 dag i veckan och självklart mer ifall min kropp behöver det. Jag tränar ofta ett pass på förmiddagen och ett på kvällen, med olika fokus. Jag tränar mycket spänst, olympiska lyft i gymmet samt prehab/kontroll för mina inre muskler för att ha en hälsosam graviditet och så småningom även återhämtning. Jag och min man tränar mycket ihop och det är fantastisk tid för oss att ha tillsammans! Vi har haft med vår dotter sen hon var bebis och visst krävs det lite planering, men det går utmärkt att träna även när vi fått barn. 

En vanlig missuppfattning om mig är att jag tycker att alla borde träna så här mycket - vilket INTE är fallet. Alla tränar så mycket eller så lite som de mår bra av, i mitt fall, som före detta professionell dansare dessutom, blir denna träningsmängden normal medan den för en annan är helt orimlig.

Jag är den största förespråkaren av "man gör som man vill och bryr sig inte om andra!"

 

Utåt sett är du stark, motiverad, taggad och extremt hurtig! Faller någonsin motivationen? Hur gör du då?

Paradoxalt nog är 9 av 10 av mina träningspass tuffa att antingen ta mig till, komma igång med eller motivera mig till. Jag känner mig själv så bra nu för tiden att jag vet exakt hur bra jag mår när jag väl kommer igång eller känslan när jag är klar, att jag oftast kan "muta" mig själv med denna ifall motivationen brister. 

 

Sociala medier påverkar vår uppfattning av andra. Du delar ofta filmer från dina och dina kunders träningspass. När jag ser dina klipp blir jag motiverad och imponerad av hur väl du lyckas förmedla en sund syn kring träning, trots att du tränar både hårt och mycket. Hur lyckas du med det?  

Jag försöker att förmedla en verklig bild av mig, min träning och även min brist på motivation då och då för att fortsätta vara trovärdig och autentisk. 

Just äkta och "på riktigt" är väldigt viktigt för mig och allt annat är ointressant i min värld gällande sociala medier. Förhoppningsvis bidrar detta till den bild du nämner - TACK för de fina orden! Kan jag framstå enligt din beskrivning är jag mer än nöjd. 

Saker jag valt att aldrig posta på sociala medier:

- Saker som får mig att framstå som att utseende kommer före funktion

- Saker som får mig att framstå som att jag tycker att "se fit ut" är samma sak som att vara stark 

- Saker om mig själv som inte är sanna

- Poseringsbilder

- Före- och efterbilder på mig eller mina kunder

 

Jag har dessutom gjort ett aktivt val att inte posta inlägg kring mat/kost/vikt på mina sociala medier, det finns säkerligen de som är bättre på det än vad jag är och jag vill inte riskera att bidra till de komplexa bilder som redan finns kring kost idag.

Dessutom har jag inte vägt mig på 10 år så jag har helt enkelt inte underlag för några inlägg kring detta ;)

 

I din roll som PT träffar du många motionärer som vill ha hjälp med sin träning. Vad är det vanligaste missförståndet kring träning, tycker du?

Att det finns en väg för alla!

Bara för att vi läst om ett råd i en tidning och ett annat rön på en PT-blogg betyder inte det att detta är vad som fungerar.

Personlig träning skall vara personlig av en anledning, annars kan man ju lika gärna googla fram ett träningsprogram. 

 

Vad tror du är det vanligaste anledningen till att många tappar motivationen och slutar träna? 

1. Att man går för hårt ut

2. Att man tar i för lite

3. Att man vilar för lite 

4. Att man är "periodare" och inte tillräckligt konsekvent 

5. Att man lyssnar på "trams" och "hittepå-teorier"

Sammanfattat: resultaten uteblir. Vi vill alla ha någon form av resultat. Uteblir dem försvinner också motivationen.

 

Har du något bra tips på ett enkelt träningspass som man kan slänga hop när en har kort om tid? 

Javisst! Välj 5 övningar, gör så många repetitioner du kan av varje i 1 minut, vila 30 sekunder mellan varje och upprepa detta 6 "varv".

Tips på massor av övningar hittar du på min instagram @karinbjorneloo

Tack för att jag fick vara med!

 

Tusen tack för din tid Karin!


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna