meditation.jpg

Lär dig meditera

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Lär dig att meditera med hjälp av 5 enkla steg

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Det talas relativt lite om mental träning inom träningsvärlden, trots att det är en så viktig pusselbit för att uppnå välmående och även för att lyckas prestera maximalt. Tack vare inträdet av yoga in i träningssalarna och mindfullnessvågen har dock begreppet lyfts till kännedom och fler och fler är nyfikna på hur meditation går till.  

Att avsätta en stund varje dag till meditation har visat sig ha många positiva effekter. Många är dock osäkra på hur de ska hitta ro till att sitta ner och göra "ingenting", framför allt om man har en självbild av att vara rastlöst lagd. Jag vill dock påstå att meditation kan hjälpa den mest energiska, rastlösa multitaskaren som finns (det är v som behöver det mest...)! Ge det en chans, du kanske blir överraskad.

 

Genom att sätta dig ner och blunda en sund varje dag övar du på att just släppa taget och att ge dig hän tillståndet "bara vara". 

 

5 Tips för att komma igång med mediation

Det finns mängder av olika meditationstekniker, däribland både guidade och "fria". Här kommer ett sätt. Det viktiga är att du hittar något som fungerar för dig, det finns inga rätt eller fel. Målet är att befria sinnet från medveten kontroll. Genom att sätta dig ner och blunda en sund varje dag övar du på att just släppa taget och att ge dig hän tillståndet "bara vara". 

 

1. Välj en tid och en plats. 

Avsätt exempelvis 10 min varje dag (utöka gärna tiden till 20-30 minuter allt eftersom). Välj den tiden på dygnet då du har störst chans att få vara i fred och inte bli störd. Välj en lugn och tyst plats och håll dig till den platsen varje gång du mediterar för att betinga dig själv att lättare komma till ro. Ställ en timer så kan du lättare släppa kontrollen av att försöka hålla koll på tiden. 

 

2. Sitt bekvämt, men somna inte!

Sätt dig på en stol, golvet, eller på sängkanten. Sitt på ett sätt som inte är smärtsamt och som tillåter en stolt och rak hållning, men samtidigt inte är så bekvämt att du somnar. Många tycker om att sitta på en kuddkant på golvet, då kommer höften lättare i en behaglig position.  

 

3. Blunda och andas. 

Placera dina händer på benen, vänd gärna handflatorna uppåt. Slut ögonen och rikta uppmärksamheten mot andningen. Ta djupa, långsamma andetag. Ägna några minuter här.

 

4. Rikta uppmärksamheten mot kroppen. 

Skanna igenom hela kroppen, från tå till topp, mentalt. Leta efter omedvetna spänningar, försök aktivt slappna av och låt hela kroppen mjukna.  

 

5. Gör ingenting. 

Du har nu förberett dig på att släppa taget. Låt tankar som dyker upp komma fram och släpp sedan taget om dem igen, se dem som små vita moln på en blå himmel. Försök alltså inte aktivt tränga bort dem, bara notera att "där kom en tanke" och låt den passera.

Du mediterar! Stanna kvar här tills du känner dig nöjd eller tills din timer ringer. 

Ta dig tillbaka till vakenhet genom att återigen fokusera på andningen, röra lite lätt på kroppen och slutligen öppna dina ögon. Bra jobbat!  

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna